Кламер БГ - Новини: МВР не е връчило над 500 хил. фиша за пътни нарушения

МВР не е връчило над 500 хил. фиша за пътни нарушения

България

|
Четв, 17 Ноем 2022г. 15:13ч.
МВР не е връчило над 500 хил. фиша за пътни нарушения

Снимка: БГНЕС

МВР, чийто министър твърди, че пътната безопасност е приоритет за него, не е успяло да връчи над 500 хил. електронни фиша за нарушения по пътищата само от началото на годината. Стряскащата статистика бе публикувана от lex.bg. Данните са дадени на адвокат Стефан Малинов, който е подал заявления по Закона за достъп до обществена информация.

Този огромен брой невръчени глоби означава, че на практика административно-наказателната дейност в силовото ведомство е почти замряла. Така нарушителите не понасят никаква санкция за дейнията си. Засега няма официален коментар от МВР и не се знае какви са причините толкова много фишове да не са връчени.

Статистиката сочи, че броят на отлежаващите фишове расте през последните три години. За 2019 г. до нарушителите не са стигнали близо 160 хил. глоби, а година по-късно над 205 хил. През тази година обаче броят им скача над два пъти – над 527 хил.

Не по-розова е ситуацията и с наказателните постановления. Това е документът, с който завършва наказателната процедура при съставяне на акт, най-честно при нарушения, установени при пътна проверка. До връчването на постановлението човек не дължи глобата. През миналата година полицията не е връчила 7.5% от постановленията или 16 236 от общо почти 216 хил. постановления.

Несъбирането на дължими глоби е само един от проблемите, произтичащи от невръчване на постановления. Определени нарушения се считат за престъпления, ако се извършат повторно в срока на първото наказване. Тогава трябва да се намеси прокуратурата и да се образува наказателно дело. Заради едно невръчване обаче може да се намери оправдание и това да не се случи.

Точно такъв е случаят с Георги Семерджиев, обвиняем за тежката катастрофа в София на 5 юли, при която загинаха две млади жени. Преди години прокуратурата бе отказала да го разследва за повторно нарушение, защото постановлението за първото не му било връчено и той нямал съзнание, че отново върши нередност.

Големият проблем в случая е, че на практика няма никакво наказание за провинил се шофьор. Процедурата е извършена наполовина. И това се случва на фона на непрекъснатите акции на МВР и заканите, че пътната безопасност е приоритет, а срещу нарушителите ще се работи активно.

mediapool.bg