Кламер БГ - Новини: МВР може да глоби за разходка в парка, но не и за ходене по улицата

МВР може да глоби за разходка в парка, но не и за ходене по улицата

България

|
Пон, 30 Март 2020г. 13:17ч.
МВР може да глоби за разходка в парка, но не и за ходене по улицата

МВР може да глоби с до 5000 лв. граждани, които не спазват забраната на здравния министър Кирил Ананиев за разходки в паркове, градинки, спортни и детски площадки. Полицията обаче не може да санкционира никого за това, че се разхожда по улицата. Поради простата причина, че в заповедта на Ананиев не е посочено, че се забранява излизането по улицата, а само, че се забранява струпването на повече от двама души. Полицията може да предупреди и да нареди на група хора да разпръснат. Може да санкционира, например хора на групи, да арестува за неизпълнение на разпореждане. Глобата от 5000 лв. обаче важи преди всичко за обществени пространства като паркове, градини и спортни или детски площадки.

По Закона за здравето

Актът за нарушение се съставя на основание чл. 209а от Закона за здравето. В него е записано, че на санкция подлежи всеки, който не спазва противоепидемични мерки, въведени от здравния министър или шеф на регионална здравна инспекция.

На въпрос ще глоби ли полицията двама граждани, които се разхождат пред Нова телевизия, главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви:

"Не, няма. Още от миналата седмица на нашите служители беше разпоредено по високоговорящите устройства на патрулните автомобили да се предупреждават гражданите да не се струпват на едно място, а да се прибират".

През уикенда полицията в София предприе "разчистване" на пешеходната зона по столичния бул. "Витоша". Полицаите предупреждаваха хората да не се разхождат там и ги връщаха обратно. Във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова припомни какви са глобите и призова гражданите да не излизат.

"Забраната е за паркове и градинки. Обществените места, такова, каквото е "Витошка", има забрана за струпване на повече от двама човека", обясни главният секретар на МВР.

До момента в цялата страна има над 300 санкционирани с по 5000 лв. Глобите не са са събрани, защото процедурата отнема доста време. След написване на акта, се издава наказателно постановление, което може да се обжалва пред административен съд. Едва след окончателното решение се пристъпва към събиране на глобата.

Не подслушваме, само следим

МВР вече се възползва от новото си правомощие да следи чрез клетките на мобилните оператори къде се намират поставените под карантина и дали не я нарушават, стана ясно от думите на Иванов. По тази тема главният секретар бе максимално лаконичен и не каза по отношение на колко хора е правено това. Обясни само, че МВР не подслушва и не чете съдържанието на разговорите, а само използва GPS-координатите, за да след местоположението.

В момента под домашна карантина са поставени над 25 хил. души. Нарушаването й бе криминализирано с промяна в НК. До момента са образувани около 300 такива дела от прокуратурите по места.

Може да ги стреснем малко със сирените

Засилената активност на полицията през последните няколко дни идва след многократни критики, че забраните не се спазват. В неделя шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обърна специално внимание на ситуацията в Пловдив и прогнозира, че там ръстът на болните вероятно ще се увеличи, защото улиците са пълни, а магазините работят. Часове по-късно кметът Здравко Димитров обяви, че мерките се затягат.

"Никакви разходки в парковете, по тепетата, край Марица и по велоалеите. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси, за да намалим риска от заразата", заяви той.

Появи се дори идея да се използват сирените на МВР, за да се напомни, че хората не бива да излизат от домовете си.

"Ако трябва, и това ще се направи. Не виждам никакъв проблем безотговорните граждани да се стреснат малко даже и с пускане на сирени", заяви главният секретар на МВР.

mediapool.bg