Кламер БГ - Новини: МВР иска да вади агресивните водачи от движението

МВР иска да вади агресивните водачи от движението

България

|
Ср, 20 Апр 2022г. 16:30ч.
МВР иска да вади агресивните водачи от движението

Снимка: БГНЕС

Контролът на пътното движение да не се прави само от определени пунктове, а за агресивни шофьори да се следи и в самото движение. Това предвиждат промени в инструкция, публикувани за обществено обсъждане на сайта на МВР. Заедно с промените в Закона за движение по пътищата, които предлагат нов начин за връчване на пътните санкции и по-ниска скорост по магистралите, силовото ведомство се опитва да представи цялостен пакет за пътен контрол.

"Предвид доказаната ефективност при осъществяване на линеен контрол на пътното движение е необходимо да се даде възможност дейността да се организира и планира не само на стационарни установъчни пунктове, а по-скоро в определени маршрути за движение и контрол. Линейното включване в трафика дава възможност на полицейските служители, да установяват водачи с агресивно поведение, които най-често са причина за настъпване на пътнотранспортни произшествия", пише в мотивите към инструкцията.

Директното влизане на полицейски коли в потока на движение е стара идея. Досега обаче тя е била прилагана предимно чрез заснемане на нарушителите. В настоящия вариант на инструкцията е записано, че контролът е визуален или с помощта на технически средства, например камери. Сега се предлага по-сериозна намеса от страна на полицията.

Едновременно с това ще се промени и начинът на проверки при спрян автомобил. Няма да се проверяват повече от две коли наведнъж, а документи ще се изискват само при спрян двигател. Освен да се представи, полицаят ще е задължен и да уведоми, че се прави запис на проверката. Проверяващите ще са по двама полицаи – един ще преглежда документите, а вторият ще следи какво правят шофьорът и пътниците.

"При проверката не се допуска проверяваните лица да влизат, престояват, оставят или вземат предмети във и от служебния автомобил, както и да се намират в гръб на полицейските органи", пише в инструкцията.

Заради предстоящите пътувания покрай Великден МВР засилва проверките, съобщиха от националната полиция. Ще се следи за алкохол, наркотици и превишена скорост.

mediapool.bg