Кламер БГ - Новини: МВР дава по-големи заплати на ловци на хакери

МВР дава по-големи заплати на ловци на хакери

България

|
Ср, 11 Май 2022г. 08:01ч.
МВР дава по-големи заплати на ловци на хакери

Снимка: Pixabay

МВР иска да увеличи заплатите на служителите от отдел "Кибепрестъпност" в ГДБОП, става ясно от промяна в наредба, публикувана за обществено обсъждане. Предвижда се те да получават до 230% от заплатата си допълнително всеки месец. Промяната ще важи и за работещите в друга дирекция – "Специални операции". Тя се занимава с внедряването на агенти под прикритие и друга специфична дейност – контролирана доставка.

Специфични дейности

Даването на допълнителен процент към заплата е стара практика в МВР. В софийските дирекции могат да получат до 90% от възнаграждението. Тези средства се определят по различни критерии за различните отдели. За разследващите полицаи например се отчита броят на водените досъдебни производства.

Сред служителите обаче има недоволство, тъй като не всички получават еднакви суми. В столицата може да се вземат до 90% отгоре, но в Пловдив, Варна и Бургас летвата е по-ниска – до 70 на сто от базата, а в по-малките дирекции – до 50%. В специализирания отряд за борба с тероризма се дават до 200%, а в главните дирекции като национална полиция – до 100%.

Тези пари се отчитат като допълнително възнаграждение за "специфични дейности". На практика това е начин полицаите да получат по-високи заплати, тъй като стартовите са много ниски и кандидати трудно се намират. Горната граница от определения процент не се достига от всички служители и често парите може да са по-малко.

Те са много важни

Именно заради голямото текучество на кадри и ниските стартови заплати се прави опит да се увеличат парите за отдел "Киберпрестъпност". В мотивите към наредбата се посочва, че тази структура е единствената международна контактна точка за обмяна на информация за престъпления, свързани с криптовалути. Освен това изпълнява и функциите на център по киберпрестъпност.

"Тези дейности включват получаване и разследване на сигнали за широк кръг от кибер и киберсвързани престъпления, взаимодействие с прокуратура и съд в тази насока, както и с чуждестранни правителствени и частни организации. Във функционалната компетентност на отдела е реагиране на инциденти в киберсигурността в МВР. При възникване на хакерска атака, компютърно-информационен инцидент или друго неблагоприятно въздействие върху киберсигурността на системите на МВР, служителите на отдела притежават необходимите специфични познания, софтуер и техника, както и изградени способи за връзка с национални и международни партньори, с цел противодействие и неутрализиран", пише в мотивите.

Няма нужда от още средства

МВР разполага с достатъчно пари, за да приеме промяната, става ясно от мотивите към наредбата. В тях е записано, че няма да са нужни допълнителни средства към бюджета.

Промяната се предлага на фона на скорошната хакерска атака срещу системите на "Български пощи". Седмици наред институцията не може да заработи нормално.

mediapool.bg