Кламер БГ - Новини: МВР влезе в община Бургас, издирва заповед за "Росенец"

МВР влезе в община Бургас, издирва заповед за "Росенец"

България

|
Ср, 29 Дек 2021г. 14:43ч.
МВР влезе в община Бургас, издирва заповед за "Росенец"

Снимка: БГНЕС

Полиция е влязла в община Бургас, научи Mediapool. Според неофициална информация МВР търси заповед на кмета Димитър Николов от 2013 г. С нея е сменен статутът на земи от природния парк "Росенец". По този начин е задвижена процедура, чрез която е станала възможна продажбата им и строителството там.

По случая е започнало разследване, но към момента от прокуратурата не дават информация. Акцията в общината е на бургаската полиция. Разпитани са били двама свидетели. Изземват се и други документи.

С издирваната от МВР заповед общината е деактувала имоти в "Росенец" и ги е дала на държавата, става ясно от съобщение на общината. Това е направено на основание съдебно решение.

"Община Бургас няма как да продава, нито да се разпорежда с имоти, които са присъдени от българския съд именно на българската държава още през 2012 г. Община Бургас не тълкува, а директно изпълнява решенията на българския съд и със заповед ги е деактувала в полза на държавата.

Община Бургас няма отношение към последващото разпореждане с държавни имоти", пише в съобщението.

В "Росенец" се намира лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. През миналата година именно "Росенец" бе един от катализаторите на продължилите месеци наред протести с искане за оставката на правителството на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев.

Оттогава резиденцията и сградите около нея са предмет на няколко съдебни спора. В края на миналия месец двуетажно здание в близост бе обявено за незаконно и подлежащо на събаряне. Отделно от това за самия достъп до плажа също има дело.

mediapool.bg