Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов е арестуван заедно с други членове от бившия си кабинет

Бойко Борисов е арестуван заедно с други членове от бившия си кабинет

България

|
Пет, 18 Март 2022г. 08:46ч.
Бойко Борисов е арестуван заедно с други членове от бившия си кабинет

Сн. Булфото

Бившият премиер Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов, бившият председател на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдeлина Арнаудова са задържани в хода на мащабна операция на МВР във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съобщиха в четвъртък вечерта от пресцентъра на вътрешното министерство.

Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси.

Бойко Борисов беше изведен от полицаи от дома му в Банкя след 22.00 часа и беше откаран в Главна дирекция "Национална полиция", която се намира в "Младост".

P { margin-bottom: 0.08in }

Новината за ареста събра пред високите зидове на къщата му почти цялата парламентарна група на ГЕРБ, както и много активисти от младежката организация, които скандираха "Оставка!, Мафия! и Червени боклуци!". Като разбраха, че Борисов е отведен, те отидоха пред следствения арест. Тогава от съседните на Борисов къщи започнаха да пускат фойерверки и пиратки.

Адвокатът на Борисов Менко Менков първо се оплака, че не го допускат до клиента му, но след като все пак влезе, каза, че от дома на бившия премиер не е иззето нищо, не са му представени документи, нито обвинения.

"Ще бъде задържан за срок от 24 часа. Производството е от 17 март и не ми казват за какво е. Никакви документи, освен протоколът за претърсване. Не са иззети никакви вещи от дома му и от него лично", каза Менков.

От МВР не последва никаква допълнителна информация, нито обяснение за какво разследване става дума.

Менда Стоянова отказа коментар пред медиите, но уточни, че е научила за акцията по телевизията и лично няма връзки с еврофондове или поръчки, за да бъде разследвана. Пред дома на Владислав Горанов нямаше полиция и суматоха, самият той не даде изявление пред репортери.

Малко след 20 часа от МВР офиицално съобщиха, че в тяхна акция са арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова. Акцията е на Националната полиция и Европейската прокуратура, се посочва в съобщението на вътрешното ведомство. То информира, че това е станало в хода на мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

Полицията бе ограничила движението на четиримата, докато текат обиските. След 24-часовия им арест европейските делегирани прокурори могат да поискат от съда постоянното им задържане под стража, без да имат досег с българската прокуратура, ръководена от Иван Гешев.

В къщата на Севделина Арнаудова е открит джип, който е собственост на фирмата "Аркад", която построи продължението на "Турски поток" през България, съобщиха неофициално източници от МВР.

За образувани 120 разследвания по сигнали за злоупотреби в България с европейски пари в сферите на земеделието, строителството и обществените поръчки съобщи преди ден европейският прокурор Лаура Кьовеши, чието посещение продължи в четвъртък със среща с главния прокурор Иван Гешев.

Малко след новината за арестите пред Mediapool от пресцентъра на ГЕРБ заявиха, че четиримата не са задържани, а се провеждат обиски в жилищата им. Председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова затваряше при обаждане, а други членове на формацията бяха изключили телефоните си, но малко по-късно голяма част от партийните функционери се събраха пред дома на Борисов. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви действията на МВР за "държавен преврат".

Заместникът на лидера на ГЕРБ - Томислав Дончев, определи действията на МВР като политическа репресия. Пиарът на партията Никола Николов обяви пред журналистите, че за случващото се са уведомени в Брюксел, както и представители на Европейската народна партия. ГЕРБ обявиха, че започват протести и стачки.

Според ГЕРБ управляващите изоползвали посещението на Кьовеши, за да извършат тази репресия.

Младежите от ГЕРБ заплашиха да направят жива верига около дома на Борисов и да не допуснат извеждането му, но в крайна сметка бившият премиер напусна дома си, настанен на задната седлка на полицейски автомобил.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов коментира, че такава акция не може да се случва в правова държава. "В безпомощността си това правителство се опитва да си вдигне рейтинг. Хлябът е скъп, зрелищата са безплатни. В последните седмици те не могат да дадат решение по нито един от проблемите и затова прибягват до старите схеми", каза Ангелов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза пред бТВ, че към настоящия час българската прокуратура не е уведомявана за акцията на МВР. "Когато се извършват действия по неотложност, трябва прокуратурата да бъде уведомена до 24 часа", обясни тя, но призна, че когато акцията е на европейската прокуратура, не се налага да се информира българската.

Действията в къщата на Борисов са по силата на разпоредба от НПК, според която се действа в условия на неотложност. Законът дава възможност да се извършват обиски, ако това е единствената възможност да се съберат или запазят доказателства. Менков коментира, че това може да се прави, ако например е извършено убийство и трябва спешно да се намери оръжието.

"Няма никой над закона", написа кратко минути след новината премиерът Кирил Петков във фейсбук.

"2 години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред европейската прокуратура от последния месец, днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве. #БъдетеЗдрави", написа минути по-късно и бившият хазартен бос Васил Божков, който се намира в Дубай и отдавна твърди, че е плащал подкупи за милиони на Борисов и Горанов.

Дали има истина в тази хвалба, предстои да се разбере, след като стане ясно по какво разследване са извършени арестите.

В социалните медии настана истинска буря. Вестта за ареста на Борисов измести новините около войната в Украйна, които доминират дневния ред в последните три седмици. Телевизиите изпратиха екипи пред дома на Борисов и после пред следствения арест и цяла нощ показваха недоволството и възмущението на ГЕРБ.

mediapool.bg