Кламер БГ - Новини: МВР: Има данни, че схемата за източване е приложена и на останалите участъци на "Хемус" (обновена)

МВР: Има данни, че схемата за източване е приложена и на останалите участъци на "Хемус" (обновена)

България

|
Нед, 07 Ноем 2021г. 18:16ч.
МВР: Има данни, че схемата за източване е приложена и на останалите участъци на "Хемус" (обновена)

МВР: Има данни, че схемата за източване е приложена и на останалите участъци на

МВР има данни и събира доказателства, които показват, че схеми за източване, подобна на тази, с която са източени 60 млн. лв. аванси от лот 5 магистрала “Хемус”, са прилагани и на останалите лотове (участъци) от магистралата. Това заяви в неделя главният секретар на МВР Петко Тодоров.

"Това, което знаем, е, че за лотовете от 1-ви до 6-и авансово са раздадени 696 милиона лева. Ние показахме схемата само на лот 5 по разработката на ГДБОП. Такива схеми са вървели и по другите лотове, ние работим и ще докажем, че тази схема има повтаряемост във всеки един лот", посочи Тодоров пред БНР.

60-те млн. лв. са занесени в неизвестна посока

По думите му схемата за пети лот е ясна, но източените 60 млн. лв. са занесени в неизвестна посока.

"Паричните преводи са изтеглени кешово от едно лице, което тегли на няколко пъти по милион, милион и половина, без предварителна заявка, плащайки едни огромни такси, поставяйки ги в торбички или каквото е необходимо според размера на купюрите, ги е отнесло в неизвестна посока. Лицето ни е известно и ще работим да установим къде точно е отнесло тези пари. ... Дали тези пари са укрити по сейфове, каси, гардероби, или са изнесени по офшорни средства, ние ще направим всичко възможно да установим", каза Тодоров.

В петък от МВР обявиха, че около 60 млн. лв., отпуснати авансово за строителството на лот 5 от магистрала "Хемус", са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой. Вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че десетки милиони, отпуснати за строежа на магистрала "Хемус", са минали през банка, свързана с Бойко Борисов и са изтекли в чужбина.

Хората, които са теглили големите суми пари, са били задържани, разпитани – включително и пред съдия, и освободени. Преди ден зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов посочи, че липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ "Хемус", накрая стигат до един обикновен човек.

"Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили", каза Николов.

По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера, който не е свързан с нито една политическа партия, и който няма никаква строителна дейност.

"Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари", каза Николов.

Той посочи, че "обикновеният човек" на върха на "пирамидата" не е бил задържан до момента.Главният секретар уточни, че има данни същата схема да е прилагана и за останалите лотове.

“Същата схема, имаме данни и събираме доказателства, че е проведена и на останалите лотове, отбеляза главният секретар на МВР.”, каза още той. Например от 7 до 9, където също са раздадени огромни авансови средства, нямат техническа документация. Наистина, това е огромна по мащабите си престъпна схема, обобщи главният секретар на МВР.

mediapool.bg