Кламер БГ - Новини: Чужденци ще почиват у нас на цени от 2021 г. заради ранни резервации

Чужденци ще почиват у нас на цени от 2021 г. заради ранни резервации

България

|
Нед, 05 Юни 2022г. 08:02ч.
Чужденци ще почиват у нас на цени от 2021 г. заради ранни резервации

Чужденци ще почиват у нас на цени от 2021 г. заради ранни резервации

Българските курорти влизат в остра битка за повече гости от средна Европа и Израел, наред с традиционните посетители от Великобритания, Германия и Скандинавия. В лято 2022 хотелиерите се стремят да привлекат именно гостите от Полша, Чехия и Румъния, защото те ще им осигурят по-високи доходи от престоя си на българското Черноморие.

Причината е, че туристите от Великобритания, Германия и Скандинавия почиват у нас на цени, договорени във времето от август до септември 2021 г., т.е. преди надигането на инфлацията. Гостите от тези страни традиционно планират толкова рано летния си отдих. Очаквано, заради войната на Русия в Украйна, на българските плажове тази година няма да има туристи от тези страни, но надеждата е гостите от средна Европа да наваксат отлива. В същото време е спорно колко голям ще е икономическият ефект от липсата на руски туристи. Част от българските туроператори са на мнение, че отдавна те не са определящи за летния ни сезон, защото отсядат в закупени собствени жилища у нас.

Очакванията за лято 2022

"През предстоящия летен сезон вътрешният пазар остава приоритетен, но очакваме значителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания, Израел и др. Броят на планирани полети за летен сезон 2022 г. общо за летища Варна и Бургас е над 9 000 и е над равнището от летен сезон 2021 г. Данните обаче са динамични поради военния конфликт в Украйна. Очакваме ръст от Великобритания, Израел, също така добри предпоставки за ръст има на полския пазар", дадоха пред Mediapool първите си прогнози за лято 2022 г. от ведомстовото на Христо Проданов (БСП).

Прогнозите за компенсиране на отлива на гости от Русия и Украйна звучат оптимистично, но битката ще е повече от ожесточена. Причината са примамливите оферти и големи отстъпки, с които Турция привлича туристи към плажовете си. Заради войната в Украйна, южната ни съседка загуби по груби сметки около 3 млн. руски и украински туристи. Прелюбопитен факт е, че България се подрежда на второ място по брой на туристи в Турция след Германия. Причината обаче не е летен престой, а организираните шопинги до Одрин, посочи Галин Георгиев, управител на “Солвекс”.

300% ръст на чехи по южното Черноморие

Значително повече ще са чешките туристи в България това лято. Ръстът им ще е от цели 300%, посочи преди броени дни посланикът на Чехия в България Н. Пр. Лукаш Кауцки на среща с областния управител на Бургас Стойко Танков. И този летен сезон Посолството на Чешката република ще открие в Бургас консулски център, който ще предоставя услуги на чешки и словашки туристи. Консулският отдел ще бъде разкрит на 1 юли и ще работи до 30 август.

И още една изненада в лято 2022. По българските плажове ще бъдат командировани екипи на чешката полиция по южното ни Черноморие. От 2013 г. такива екипи са патрулирали само в Приморско, но за първа година чешки полицейски патрул ще има и в Несебър.

Многобройни ще бъдат и гостите от съседна Румъния, които обаче подобно на българите реализират по-кратки почивки от 3 до 5 дни. Очакванията обаче са да са по-чести.

"Слънчев бряг" примамва англичаните с драстични отстъпки

“Добрата новина за “Слънчев бряг” са английските туристи, които са сред най-активните за ранните записвания. Те обичат да пътуват. Другият голям поток идва от Средна Европа, говоря за Полша, Унгария, Чехия, Словакия и Румъния”, посочи пред Mediapool Пламен Копчев, председател на УС на Съюз на собствениците в Слънчев бряг.

Проверка на Mediapool на сайта на интернационалния гигант TUI показа, че в края на май и началото на юни почивките в Слънчев бряг се продават с драстични отстъпки. Така, например семейна почивка със 7 нощувки, от 6 до 13 юни, за двама възрасти в четиризвезден хотел на база ол инклузив в момента се продава по 394 лири на човек, като цената е намалена с цели 55%.

Промоциите за почивки в Царево пък достигат 47%.

Лошата новина от Острова за лято 2022 г. е, че английската нискотарифна компания Jet2holidays, която също така е и туроператор, обяви през март тази година, че временно замразява полетите си до българското Черноморие и Полша. В официалното съобщение на компанията се казва, че Полша граничи с Украйна, а за България се посочва, че нейната плажна ивица е в Черно море.

Германските туристи на цени от лято 2021 г.

Първите полети с германски туристи тръгнаха още на 7 май към българското море. Независимо от инфлацията и ръста на цената на електроенергията и газа българските хотелиери, работещи с германски туристи, са запазили цените си на нивата от миналата година, посочи пред Mediapool Калин Сутев от Der Touristik. В началото на юни “Албена” е един от курортите у нас с най-много почиващи германски туристи, посочи маркетинг директорът на курорта Маргита Тодорова.

Средният престой на гостите от Германия в България e 10.5 дни. В т.нар. “крила на сезона”, т.е. ранните записвания през май и юни и тези през есента обикновено са едноседмични посещения, а в същинския сезон немските гости идват за две седмици, уточни Сутев.

Спадът на гостите от Германия към момента спрямо туристическия сезон 2019 г. се оказва 45-50%.

За лято 2022 при гостите от Скандинавия туроператорите очакват отлив от поне 30%. Подобно на гостите от Великобритания и Германия и тук ваканциите са запазени още миналата есен. “Самолетите са пълни, но реално ние сме на нула, на ръба на загубата, защото горивата поскъпнаха с 50%”, посочи пред Mediapool Димитър Попов от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), водещ представител за скандинавския пазар.

Митовете и руските туристи

“Мит е, че руските туристи са водещ пазар за българския туризъм. Организираните пътувания намаляха от 2017 г. и в последните години гостите от Русия живеят предимно в собствени жилища”, каза пред Mediapool Галин Галев, управител на “Солвекс”, водещ туроператор за руския пазар. Той посочи, че около 200 000 руснаци притежават жилища в страната.

"Да приемем, че в тях живеят по двама човека, т.е. около 400 000 гости от Русия по принцип има през лятото в България, макар че има данни, че настаняват по повече хора в домовете си", пресметна още Галев.

Такива са очакванията за чужденците по българските плажове. Далеч повече обаче ще са българите по чуждите плажове в задаващото се лято.

mediapool.bg