Кламер БГ - Новини: Море 2022 тръгва с до 30% по-високи цени

Море 2022 тръгва с до 30% по-високи цени

България

|
Съб, 04 Юни 2022г. 08:00ч.
Море 2022 тръгва с до 30% по-високи цени

Море 2022 тръгва с до 30% по-високи цени

Летният сезон 2022 г. официално ще стартира до дни, но вече дава заявка за по-високи цени, които ще идват вълнообразно. В сравнение с пандемичната 2021 г. летните курорти вече предлагат почивки, но дори извън същинския сезон те са от 10 до 30 на сто по-скъпо. Щекутливият въпрос е дали високите цени ще удържат на конкуренцията от Гърция, Турция и дори Египет. която не губи време и мощно привлича туристи с щедри промоции. Сянката на българските плажове също ще струва по-скъпо това лято, защото държавата спре да я субсидира с отминаването на Covid пандемията.

Кога и как тръгва сезонът?

Българските хотелиери посочиха пред Mediapool, че първите морски бази вече са отворили врати. Официално държавата ще даде символичен старт на летния морски сезон на 11 юни в к.к. "Златни пясъци", когато се отбелязва и 65-годишният юбилей от създаването на курорта.

Сн. Pixabay

“На церемонията ще бъде поканен целият дипломатически корпус, за да може посланиците да се уверят с очите си, че България има какво да предложи и да приканят своите граждани да посетят страната ни и незабравимо да си починат”, каза наскоро туристическият министър Христо Проданов (БСП).

Самият министър се пази от конкретни прогнози за лято 2022 г., но деликатно споменава, че е “умерен оптимист” заради ефектите от войната в Украйна. Той не крие, че част от чуждите туристи смятат, че Черно море е неспокойно заради намиращия се наблизо военен конфликт на Русия в Украйна. Министърът припомни, че България се рекламира като туристическа дестинация това лято в 25 държави.

Част от българските туроператори обаче смятат, че рекламната кампания на България е закъсняла и наред с това очетливо в нея трябва да се акцентира, че страната ни е безопасна територия.

“Много западни туристи смятат, че България граничи с Украйна. Министерство на туризма отдавна трябваше да изпрати ясни послания, че страната ни е член на НАТО и на ЕС и летният престой в нея е абсолютно безопасен”, коментира пред Mediapool Калин Сутев, правител на "Дестинейшън туристик сървисис", представител на DER Touristik в България.

След 2 години пандемия, в които почти по задължение българите посещаваха родното море, сега те масово гледат към Гърция и Турция, сочат наблюденията на хотелиерите.

“Българите тази година със сигурност ще изберат Гърция, която 2 години бе затворена дестинация заради Covid. Това отчетливо личи и по-ранните записвания за българското Черноморие”, посочи пред Mediapool Пламен Копчев, председател на УС на Съюз на собствениците в Слънчев бряг. “България няма да запълни хотелите и плажовете си както през предковидната 2019 г., но изходящият туризъм от България към други дестинации ще стигне и сигурно ще надмине тогавашните нива”, смята Галин Георгиев, управител на туристическа агенция “Солвекс”. Прогнозите на бранша са за достигане 70-80% от заетостта през лятото на 2019 г.

"Албена" с 10% по-високи цени

По-скъпите оферти за почивка на българските курорти със сигурност имат своята икономическа логика. Те идват като отговор на галопиращите цени на тока и газа и катерещите върхове цени на храните, чрез които се подготвят менютата “ол инклузив”. Проверката на Mediapool показа, че един от курортите ни, където цените ще се вдигнат най-малко, е "Албена".

"Престоят в "Албена" е с 12-14% повишени цени спрямо лято 2021 г.", уточни пред Mediapool Маргита Тодорова, директор "Маркетинг и продажби" в курорта. Тя посочи, че българи и румънци най-често почиват 5 дни, а докато немските туристи - 11 дни. Проверка на Mediapool показа, че организирано пътуване на база ол инклузив в курорта, в хотел три звезди за двама родители и дете, се продава за 168 лв. на нощ във времето от 8 до 21 юни. След това до 8 юли цената скача до 209 лева на нощувка.

Любопитен детайл е, че това лято курортът предлага общо 25 места за паркиране на кемпери и каравани. 20 от тях са разположени под сянката на лонгозните гори по периферията на резерват “Балтата”, а останалите са на първа линия, с директен достъп до плажната ивица. От комплекса осигуряват връзка към системата за чиста питейна вода и електричество, външни душове и тоалетни. Предвидена е възможност за дневен, месечен и сезонен престой, като цените започват от 35 лв. на ден за зона “Парк” и 55 лв на ден за зона “Море”.

За предстоящото лято гостите могат да резервират също уединени къщички "Зелена Албена", където са на разположение вили "Божура", къщички "Горска приказка" – делукс и стандарт, и вили "Болярски стан". Цените за тях започват от 119.60 лв. на ден, и стигат до 177.10 лв. на ден, с възможност за настаняване на четиричленни и по-големи семейства.

Един от горещите въпроси всяко лято е цената на “сянката” на плажа. Понеже “Албена” е и концесионер на плажовете, там цената за чадър и шезлонг ще е по 7 лева. Очаквано, цената за тези морски принадлежности е включена в пакетната цена за съответната почивка. Курортът има общо 7000 стаи. На разположение на гостите са и много водни атракции.

С 33.33% по-високи цени в "Слънчев бряг"

Престоят в курортен комплекс “Слънчев бряг” ще бъде 60 евро на човек на ден на база ол инклузив. Миналата година беше 45 евро на ден, посочи Пламен Копчев, председател на УС на Съюз на собствениците в Слънчев бряг. Така, почивката в курорта се оказва нагоре с 33.33%.

Сн. Pixabay

Българските гости обаче трябва да се подготвят за по-високи цени за плажните принадлежности. Последните 2 години заради пандемията концесионерите бяха освободени на 50% от концесионна такса и заради това два шезлонга с чадър струваха в курорта 15 лева. Това лято ще се плаща по 10 лева за чадър и 10 лева за шезлонг. Официално сезонът в Слънчев бряг започва от 1 юни.

Курортът през последните години води активна комуникационна стратегия, с която се стреми да обясни и на българските, и на чуждите туристи, че морската вода край плажовете му е с отлични параметри, нищо че на пръв поглед морето не е кристално, а изглежда мътно.

"Чистота на водата в курорта е идеална. Плажът е разделен на три части - северна, централна и южна. Много често туристите казват плажовете в Гърция са бистри и чисти, а в България са мътни и си мислят, че са мръсни. Това не е истина, просто морето в България е слабосоленно, което позволява да цъфтят водорасли, затова се наблюдава този мътен вид на водата. Всичките ни плажове са със син флаг за чиста вода", посочи още пред Mediapool Пламен Копчев.

Сянката в Св. “Константин и Елена” колкото ден в тризвезден хотел

Една от аномалиите в курортен комплекс “Св. Константин и Елена” е, че на някои места сянката, т.е. чадър с два шезлонга, излиза колкото ден престой в тризвезден хотел, разказа пред Mediapool Филчо Ставрев, член на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и собственик на хотел “Нептун” в курорта “Св. Константин и Елена”. Това удобство на плажа ще струва поне 30 лева на ден. Проверка в Booking.com показва, че 5 нощувки за 2 възрастни и дете в тризвезден хотел, с включена закуска, в курорта в края на май и началото на юни излиза общо 385 лева. Това прави 38.5 лева на ден с включени разходите за детето.

Иначе в курорта стриктно се спазва правилото за 40% свободни площи на плажа, твърдят хотелиерите.

“Прогнозите са българските туристи да са сред най-многобройните гости. Поне в комплекса се очаква те да реализират почивки от 3 до 6 дни, докато преди 2 години традиционно осъществяваха така наречените дълги уикенди от 2-3 дни”, каза още Филчо Ставрев.

Друга новост в лято 2022 г. за курорта е, че се диверсифицира продуктът “ол инклузив”. Хотелиерите там вече не разбират под него три хранения и нон стоп достъп до напитки и десерти. С това наименование вече може да се предлагат и само закуски и вечери, но с богат набор от менюта. Или пък само закуска. Така че, гледайте внимателно детайлите на офертите!

"Златни пясъци" с първи last minutes оферти, намалени с 30 на сто

В “Златни пясъци” в момента се плащат от 80 до 250 лева за двойна стая, като в по-високата цена се включва и изхранването. Любопитен детайл е, че още в края на май хотелиери в курорта започва да атакува туристите с last minutes оферти. Проверка в Booking.com показа, че престой за двама възрастни и дете за 5 нощувки на пълен пансион се предлага за 871 лева. Цената е намалена от 1260 лева до 871 лева. Понижението е с 30%, а офертата е за времето от 6 до 11 юни.

Сн. Pixabay

В по-малките курорти могат да се намерят и по-достъпни цени. Например, в Поморие поскъпването в четиризвезден хотел спрямо миналото лято варира в рамките на 10 лева на ден. Докато миналата година двойна стая е била 84 лв., сега тя се продава за 94 лева на ден.

Ще издържат ли по-високите цени?

Новите по-високи цени вече са факт, но дали ще се запазят в лятото!?

“Няма по-скъпо нещо от непродадената стая. Именно затова очаквам редица промоции last minutes. Няма как да се противодейства на преките ни конкуренти от Гърция, Турция. Проблемът е, че секторът там е щедро субсидиран, докато в България държавната подкрепа е ограничена”, коментира Галин Георгиев от “Солвекс”.

Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма също вече регистрира промоции по курортите в България, които са опит да се отговори на конкуренцията отвън.

“Има стаи, които са започнали да се продават за 80 лева през месец август”, посочи той. Така изглеждат предпоставките за лято 2022 г., тепърва предстои да видим кой и как ще се възползва от него.

mediapool.bg