Кламер БГ - Новини: Лютви Местан ще съди висш прокурор и КАТ за клевета

Лютви Местан ще съди висш прокурор и КАТ за клевета

България

|
Пет, 26 Апр 2019г. 18:15ч.
Лютви Местан ще съди висш прокурор и КАТ за клевета

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще съди за клевета Пътна полиция и говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Той твърди, че е набеден, че е има стари нарушения на пътя, заради което книжката му беше отнета. Местан призова главният прокурор да провери твърденията на говорителя си, а лично той вече е изискал справка от МВР.

“Аз знам, че не съм управлявал автомобил през този период. Няма какво друго да бъде освен нарушение на партийни коли с други водачи”, заяви Местан, цитиран от бТВ. Той за пореден път обяви, че няма вина за катастрофата. Той възнамерява да поиска отвод на наблюдаващия прокурор.

“До днес избрах мълчанието като израз на съпреживяване на огромната мъка на родителите, роднините и близките на загиналото бебе. Аз или трябваше да мълча, или да кажа истини за отговорността на бащата, водач на БМВ-то, което удари колата, която управлявах. Но аз знам, че няма по-страшна истина от тази, която те прави виновен за смъртта на собственото ти дете. Затова мълчах. Лъжите обаче набраха такава скорост под специалния надзор на прокуратурата, че не мога да стана съучастник в добре планиран сценарий за изграждане на образа на злодея, убиец на дете, само защото това би обслужило някои политически интереси с оглед на статута ми на председател на партия ДОСТ”, каза Лютви Местан.

"Дори да предположим, че Юсеин се е движел с превишена скорост , това не го прави главен виновник. Все пак, той се е движел по главен път с предимство , дори няма ограничение там”, каза Станимир Сталев, адвокат на пострадалото семейство, цитиран от бТВ.

Максималната скорост за движение на първокласен път е 90 км/ч. Ако тя е надвишена, то шофьорът е нарушител без значение дали се движи по път с предимство.

Преди два дни Румяна Арнаудова съобщи, че през последните 6 години лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, който е обвиняем за тежка катастрофа, при която загина 6-месечно бебе, е бил санкциониран 13 пъти за превишена скорост. Това ставало ясно от справка от Пътна полиция, с която прокуратурата направила опит да убеди съда, че шофьорската книжка на Местан трябва да бъде отнета поне временно.

Отнемането на книжката вече бе наложено на политика, но съдът го отмени. Прокуратурата я отне повторно и представи статистиката за нарушенията му.

Преди това стана ясно, че делото срещу Местан е взето на специален надзор от главния прокурор Сотир Цацаров. Той възложи на прокурори от Върховната касационна прокуратура да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Кърджали.

mediapool.bg