Кламер БГ - Новини: "Лукойл" е осъден за неплатен акциз за зареждане на кораб на "Газпром", ползван за "Турски поток"

"Лукойл" е осъден за неплатен акциз за зареждане на кораб на "Газпром", ползван за "Турски поток"

България

|
Четв, 21 Апр 2022г. 16:19ч.
"Лукойл" е осъден за неплатен акциз за зареждане на кораб на "Газпром", ползван за "Турски поток"

Академик Голицин, снимка Газпром флот

Агенция "Митници" осъди дъщерно дружество на "Лукойл България" да плати близо 380 хиляди лева акциз и лихви за корабно гориво. Незаконно заредени с безакцизно гориво са няколко кораба, включително руски изследователски кораб, който е изпратен в България за проекта "Турски поток" .

Решението на Върховния административен съд (ВАС) е окончателно и слага край на петгодишна съдебна сага за неплатените акцизи на дъщерното дружество на руската петролна компания.

През 2018 година е издаден първият ревизионен акт срещу фирмата "Лукойл България - Бункер", която се занимава със зареждане на кораби с т.нар. бункерни горива (корабен газьол, мазут и др.). Митничарите установяват, че компанията дължи над 1.35 милиона лева акцизи и лихви.

Този акт обаче е обжалван и голяма част от първоначално установените задължения отпадат.

Агенция "Митници" обаче издава нов ревизионен акт, който установява задължения за акцизи в размер на 282 хиляди лева и 97 000 лева лихви заради забавеното плащане – общо 379 000 лева.

Огромната част от тази сума е за корабно гориво, с което са заредени два драгажни кораба Orаnge и Challenger, както и руският изследователски кораб "Академик Голицин".

Когато губи делото на първа инстанция, "Лукойл" обжалва с аргумента, че митниците прилагат двойни стандарти. Компанията твърди, че ако корабът се използва за търговски цели, неговото зареждане се освобождава от заплащане на акциз. "Без значение е в какво се заключава "търговската цел", твърди руската компания пред съда.

Върховният съд обаче отхвърля тезата на "Лукойл". В Закона за акцизите и данъчните складове не е предвидено освобождаване или възстановяване на акциз за гориво, послужило за зареждане на кораби във всяка една ситуация.

В ревизионния акт на Агенция "Митници" се казва, че руският изследователски кораб "Академик Голицин" не е напускал кораборемонтния завод във Варна, не е извършвал научно- изследователска дейност в континенталния шелф или изключителната икономическа зона.

Руският кораб е зареден с 25 тона гориво (над 29 000 литра) през септември 2016 година. По това време корабът се намира във варненския кораборемонтен завод "Терем КРЗ – Флотски арсенал", където е подготвян за проучванията за строителството на "Турски поток".

Корабът взема участие в проучване на трасето на газопровода, заобикалящ Украйна, който беше построен скоростно по време на третия мандат на ГЕРБ. Според сайта на "Газпром" корабът е собственост на "Газпром флот".

Проучването на митниците показва, че горивото е използвано изцяло за изпитания на руския кораб по време на ремонта, а не за търговска дейност или морски изследвания. Въпреки това "Поручик Голицин" е зареден с маркиран корабен газьол, освободен от акциз. Така бюджетът е ощетен с 20 000 лева.

По същия начин са заредени с безакцизен газьол и драгажните кораби "Challenger" (построен във варненската корабостроителница Делфин) и Orange. Първият е зараден с гориво за ходови изпитания, а втория – за поддръжка по време на ремонт.

В решението се споменава и за два кораба, които са използвани за поддръжка на мидени ферми в Черно море, които също незаконно са заредени с безакцизно гориво. В техния случай общата сума за нарушението е за малко над хиляда лева.

mediapool.bg