Кламер БГ - Новини: Западът наложи санкции срещу Путин и Лавров

Западът наложи санкции срещу Путин и Лавров

Свят

|
Съб, 26 Фев 2022г. 00:27ч.
Западът наложи санкции срещу Путин и Лавров

Лавров и Путин, сн. ЕПА/БГНЕС

След като в петък вечерта Брюксел и Лондон обявиха налагането на санкции срещу руския президент Владимир Путин и външния министър на страната Сергей Лавров заради военното нахлуване в Украйна, същото решение се очаква да вземе съвсем скоро и Вашингтон. Това съобщи Си Ен Ен, като се позова на добре осведомени източници.

Малко по-късно канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че страната му ще се присъедини към САЩ, Великобритания и Европейския съюз, които обявиха санкции срещу Путин и Лавров. Говорейки пред парламента в Отава Трюдо заяви, че "личното богатство на Путин... е изложено на значителен риск поради неговата ужасна грешка".

"Ние ще наложим санкции на президента Путин и неговите сподвижници архитекти на тази варварска война", каза той, добавяйки, че санкции ще бъдат наложени и на лидерите на Беларус поради подкрепата им за инвазията на Русия в Украйна.

Преди това върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви, че Съветът на ЕС е решил да наложи санкции на руския държавен глава, първия дипломат на страната и представители на руския Съвет за сигурност.

Той посочи, че снощи Европейският съвет не е постигнал единодушие по този въпрос. По-рано днес Борел отбеляза, че все още се търси необходимото съгласие. Санкциите предвиждат запор на имущество в ЕС, но не знам дали те притежават нещо в ЕС, поясни върховният представител.

По неговите думи засега няма решение за изключване на Русия от разплащателната система SWIFT, но подобна стъпка може да се предприеме в следващите дни. Според него това зависи от поведението на Москва и от единодушието в ЕС.

Борел заяви, че в одобрения днес списък със санкционирани има 26 руски граждани, които не знае дали са олигарси, но са свързани с руския финансов сектор, не са държавни представители и са от онези, които се облагодателстват от войната в Украйна. Той обобщи, че новите санкции засягат 70 на сто от руската банкова система. Върховният представител добави, че новите решения засягат и представители на Беларус.

Не наказваме обикновените руснаци. Някои от тях се обявиха против безсмислената война и ги поздравяваме за смелостта, заяви Борел.

Върховният представител уточни, че ако властта в Киев се смени, европейската помощ ще бъде преразгледана.

Той добави, че е необходимо ЕС да помогне допълнително на Грузия и Молдова, както и на страните от Западните Балкани в тази обстановка. Борел съобщи, че изпраща допълнителни 500 служители на миротворческата операция "Алтея" в Босна и Херцеговина в следващите дни. Върховният представител отбеляза, че днешното заседание на европейсктие външни министри бе третото за тази седмица.

Великобритания също обяви санкции срещу руския президент Владимир Путин и външния министър на страната Сергей Лавров.

По време на телефонен разговор с лидерите на НАТО в петък премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е предупредил, че Путин "се ангажира с реваншистка мисия за преобръщане на реда след Студената война" и че неговите "амбиции може да не спрат дотук и че това е евроатлантическа криза с глобални последици".

В изявлението си посочва Джонсън е призовал западните лидери да предприемат незабавни мерки във връзка с ограничаването на достъпа на Русия до международната разплащателна система SWIFT, за което настоява Украйна. "Това ще причини максимална болка на Путин и неговия режим", допълва се в изявление на "Даунинг стрийт" 10.

Джонсън е озвучил и предложение за укрепване на източния фронт на НАТО и уверил, че "Великобритания е готова на всякакво искане от страна на Върховното главнокомандване на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа за оказване на помощ от страна на британските въоръжени сили", заявиха от канцеларията на премиера.

Според Джонсън НАТО трябва да има водеща роля в бъдещата европейска сигурност и е жизнено важно тази роля да бъде засилена сега".

Санкции срещу Путин се очаква да бъдат наложени и от Европейския съюз, но все още няма решение за това. Относно изключването на Русия от SWIFT неофициалната информация е, че против това са Германия и Италия.

Преди ден Лондон обяви санкции, изключващи големите руски банки от финансовата система на Великобритания.

Междувременно редица държави, компании, спортни и културни организации взеха решения за прекратяване на взаимоотношенията си с Русия.

Швейцария каза на банките в страната да замразят активите на физически и юридически лица, включени в черния списък със санкции на Европейския съюз, съобщи Ройтерс. Неутралната страна е приела да го приложи, за да гарантира, че няма да бъде използвана за заобикаляне на мерките срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна.

mediapool.bg