Кламер БГ - Новини: Топдипломат за пръв път потвърди, че Тръмп е искал "разследвания"от Украйна

Топдипломат за пръв път потвърди, че Тръмп е искал "разследвания"от Украйна

Свят

|
Четв, 14 Ноем 2019г. 13:43ч.
Топдипломат за пръв път потвърди, че Тръмп е искал "разследвания"от Украйна

За пръв път високопоставен дипломат свидетелства с името си, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил чут да иска от Украйна "разследвания" срещу негови политически опоненти, които са и в центъра на процедурата по импийчмънт.

Двама високопоставени американски дипломати - Уилям Тейлър и Джордж Кент, говориха в продължение на повече от пет часа в контролираната от демократите долна камара на Конгреса във връзка с предполагаемото искане на Тръмп Украйна да разследва неговия опонент демократ Джо Байдън на фона на задържането на американската военна помощ за бившата съветска република.

Уилям Тейлър, топдипломат в Украйна, разкри, че наскоро негови подчинени са му казали, че са дочули в ресторант как Тръмп разговаря по телефона с друг дипломат на име Гордън Сондланд.

Разговорът бил ден след телефонния разговор на 25 юли между Тръмп и новоизбрания украински президент, предизвикал разследването на импийчмънт.

Тейлър свидетелства, че неговите подчинени чули как Тръмп говори за "разследвания", а Сондланд бил казал на президента, че украинците са готови да предприемат стъпки.

Очаквано по-късно Тръмп отрече твърденията на Тейлър.

Демократите не позволяват разпит на анонимния свидетел

Още в началото на заседанието на комисията членовете републиканци настояваха пред демократите да бъде изслушан при закрити врата анонимният издайник, вносител на жалбата до главния инспектор на разузнавателната общност. В нея се посочва, че Тръмп е притискал президента на Украйна да разследва демократа Джо Байдън - политически противник на президента - и неговия син. Като средство за натиск Тръмп бил задържал военната помощ за Украйна.

"Знам, че ви е страх от изслушване на разобличителя", каза конгресменът републиканец от щата Тексас Майк Конауей, който внесе предложението.

За разобличителя се знае, че е служител на ЦРУ, зачислен в Белия дом.

Председателят на комисията, демократът Адам Шиф засега отклони настояването на републиканците и каза, че въпросът ще бъде обсъждан по-късно.

"Ще направим всичко възможно, за да опазим самоличността на издайника", каза Шиф.

По думите му ключовият въпрос в това разследване е дали президентът е използвал поста си, за да притисне украински представители за лична политическа изгода.

Разследването за импийчмънт започна, след като въпросният разобличител, чиято самоличност е пазена в тайна, се оплакал от телефонния разговор между американския президент и украинския му колега Володимир Зеленски на 25 юли.

Според него Тръмп е оказал натиск върху Зеленски Украйна да разследва Хънтър Байдън, син на потенциалния кандидат на демократите на президентските избори в САЩ догодина.

За разобличителя се знае, че е служител на ЦРУ, зачислен в Белия дом.

Изслушванията в комисията по разузнаването към Камарата на представителите ще продължат в петък с бившия американски посланик в Киев Мари Йованович, която беше отстранена от поста през май по нареждане на Тръмп. Другата седмица ще дадат показания още осем свидетели, отбелязва АП.

Тръмп: Не гледах и минута

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че не е гледал и една минута от първите публични изслушвания по разследването за импийчмънт срещу него.

"Чувам, че е шега. Не гледах и една минута", каза Тръмп на съвместната си пресконференция в Белия дом с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът на САЩ увери, че е бил "прекалено зает" с държавни дела, защото (е бил на среща) с турския си колега.

"Това е фалшификация и тя не бива да бъде допусната", допълни той, визирайки разследването за импийчмънт.

Тръмп се опита да покаже, че е "над нещата", но в същото време многократно изрази недоволство от разследването за импийчмънт срещу него.

До късния следобед вчера той публикува или препостна над 30 оплаквания и не пропусна да нападне демократа Адам Шиф, председател на комисията по разузнаването в Камарата на представителите, който е основен политически съперник на президента в Конгреса, отбелязва АП.

Тръмп отхвърли твърденията на американския шарже д'афер в Украйна Уилям Тейлър, че е попитал постоянния представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд за разследвания в Украйна.

Той отрече да е разговарял със Сандланд за разследване срещу Джо Байдън, потенциалния си съперник от демократите на президентските избори в Съединените щати догодина.

"Не знам нищо за това. За първи път чувам за това", каза той.

Тръмп отново каза, че иска да знае кой е въпросният човек. Жалбата на разобличителя е "много различна" от фактите около телефонния ми разговор със Зеленски, отбеляза той.

Президентът на САЩ обяви, че може да публикува днес стенограмата на първия си телефонен разговор със своя украинския колега, проведен през април.

Важни, но скучни

Конгресмените от Демократическата партия си опитаха вчера късмета в телевизионно риалити шоу, но без категоричен резултат. Те представяха аргументи, с които да убедят американската общественост, че трябва да бъде подложен на импийчмънт на бивша звезда в този жанр - Доналд Тръмп, коментира Ройтерс.

За разлика от най-добрите телевизионни риалити формати - да не говорим за самото президентско управление на Тръмп - нямаше кой знае какви фойерверки или взривоопасни моменти.

За демократите е необходимо тези изслушвания да отекнат сред широката общественост в САЩ, за да получат подкрепа за процес, която може да доведе до импийчмънт и отстраняване от властта на върховния главнокомандващ, който е от Републиканската партия.

Вчера часове наред американските телевизии предаваха на живо показанията и задаването на въпроси, но всичко мина по-скоро спокойно и само в отделни моменти имаше повишаване на тона или някакви резки изказвания.

Според президентския син Ерик Тръмп всичко е било доста скучно.

"Това е ужасно отегчително...", написа той в Туитър вчера към обяд. Публикациите му в социалната мрежа след това бяха споделени от хиляди хора, но тази реакция беше подложена на критики от опонентите на баща му, включително от демократите, които ръководиха вчерашните изслушвания.

"И в отегчителното понякога може да се намери нещо значимо. Тук става дума за нещо, което е от изключителна важност", заяви Дийн Филипс, конгресмен демократ от колебаещ се избирателен район в Минесота. "Разбира се, не бих използвал за изслушванията думата "вълнуващи".

Но всички ние трябва да ги следим внимателно", добави той.

Демократите се надяват, че изслушванията ще покажат - по подходящ за телевизията начин - порочните практики, с които според тях си служи Тръмп, и по-специално това, че е спрял финансовата помощ за Украйна, докато в същото време е упражнявал натиск върху президента й да разследва ролята на Хънтър Байдън, сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който е бил в управителния съвет на украинска енергийна компания.

Джо Байдън е водещ кандидат за президентската номинация на Демократическата партия за изборите през 2020 г.

Републиканците като цяло се въздържаха да прекъсват заседанието, което конгресмен Адам Шиф - демократът, ръководещ изслушванията - призна, като благодари на присъстващите, че са показали сериозно и цивилизовано отношение.

"Не сме тук, за да забавляваме, тук сме, за да стигнем до истината, за да можем да потърсим отговорност на всички замесени, на всички, чак до президента, включително и на самия него", каза конгресмен Вал Демингс, демократ от Флорида.

Малко вероятно е Тръмп да даде показания

Тръмп и хората от най-близкото му обкръжение е малко вероятно да дадат показания. Това може да лиши демократите от това, към което се стремят - от момент, който да прикове вниманието на американското общество, което вече е уморено от дългото разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите през 2016 г.

"Надявам се, че ще се стигне до онзи завладяващ момент, който ще обърне американския народ още по-категорично срещу президента, не съм сигурен дали това ще се случи", каза стратегът на демократите Джим Манли.

Републиканците изглежда са имали нареждане от ръководството си да не предприемат рискове, каза той.

"Но тъй като изслушванията минаха добре за демократите, не очаквам и занапред да е така", добави Манли.

mediapool.bg