Кламер БГ - Новини: Лондон налага свои санкции за тежки нарушения на човешките права

Лондон налага свои санкции за тежки нарушения на човешките права

Свят

|
Пон, 06 Юли 2020г. 15:39ч.
Лондон налага свои санкции за тежки нарушения на човешките права

Обединеното кралство ще наложи по-късно днес свои, независими от ЕС, санкции срещу лица, отговорни за тежки нарушения на човешките права - първа подобна стъпка след излизането на страната от общността в края на януари, обяви днес британското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

По силата на нов механизъм за налагане на санкции, който ще бъде обявен днес, "Обединеното кралство ще има нови правомощия, за да не допуска влизане в страната на лица, замесени в тежки нарушения на човешките права, прехвърляне на пари през нашите банки и облагодетелстване от нашата икономика", подчерта в изявление ръководителят на британската дипломация Доминик Рааб.

Министерството на външните работи не уточни срещу какви лица биха били насочени първите санкции, които се очаква да бъдат оповестени днес в парламента.

Би Би Си твърди, че тези санкции засягат няколко десетки лица в Саудитска Арабия, Русия и Северна Корея, чиито активи в Обединеното кралство ще бъдат замразени и на които ще бъде забранено да влизат в страната.

Според в. "Файненшъл таймс", в черния списък са включени и лица, които Лондон държи отговорни за смъртта на Сергей Магнитски - руски юрист, извадил наяве значима корупционна мрежа, починал през 2009 г. в затвора, при осъдени от Запада обстоятелства. В списъка може да са също саудитците, заподозрени в съучастие в убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г.

"За първи път Обединеното кралство ще санкционира физически или юридически лица за нарушения на човешките права по британски правила", подчертава ведомството. "Това ще позволи на Обединеното кралство да работи независимо със съюзници като САЩ, Канада, Австралия и ЕС".

Британският санкционен режим ще се прилага спрямо "тези, които улесняват, подбуждат, насърчават и поддържат тези нарушения, както и спрямо онези, които изличат финансови облаги от нарушенията на човешките права", добави британското МВнР.

Санкциите биха могли да бъдат насочени по-специално към убийци на журналисти и служители на медии или към лица, отговорни за "действия, мотивирани от религия или вяра".

Санкционният режим на Обединеното кралство ще следва разпоредбите на американския "закон Магнитски" от 2012 г., предаде Ройтерс.

САЩ одобриха този закон, за да налагат визови ограничения и да замразяват активи на руски служители, свързани със смъртта на Сергей Магнитски, арестуван през 2008 г., след като разкри, че руски служители са замесени в широкообхватна схема за данъчни измами.

Магнитски почина в затвора през 2009 г., след като се беше оплаквал от лошо отношение зад решетките.

Бил Браудър - клиент на Магнитски, оглавил кампания за разобличаване на корупцията и наказване на руски служители, които обвинява за смъртта на адвоката, изрази надежда, че този закон ще бъде използван "енергично и редовно".

"Обединеното кралство има огромна роля в света, защото то е мястото, където всеки от развития свят иска да купи имот, където семейството му да е в безопасност и да съхранява парите си", каза Браудър. "Забраната диктатори, инквизитори и убийци да идват тук и да се ползват от върховенството на закона, ще има много голямо въздействие", смята той.

Описана като поправка на американския "закон Магнитски", рамката на британските санкции не е насочена конкретно към руснаци, но се появява в момент на криза в отношенията между Лондон и Москва, след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, Южна Англия през март 2018 година.

mediapool.bg