Кламер БГ - Новини: Локални мерки за ден: Фитнесите и моловете в Благоевград отварят

Локални мерки за ден: Фитнесите и моловете в Благоевград отварят

България

|
Пет, 12 Март 2021г. 11:37ч.
Локални мерки за ден: Фитнесите и моловете в Благоевград отварят

Новият подход за справяне с коронавируса, базиран на т.нар. "локални мерки", издържа точно един ден в Благоевград. Часове, след като собственици и служители на фитнес зали излязоха на протест, местната здравна инспекция реши да отвори отново обектите. Работа пак започват и уж затворените ден по-рано молове.

Ще издам нова заповед

След протеста е имало среща с шефа на местната на здравна инспекция Калоян Калоянов. Тя е била организирана от областния управител Бисер Михайлов. С петък сутринта Калоянов обясни пред радио "Фокус", че затворените обекти започват работа.

"Ще издам нова заповед, според която фитнесите ще могат да работят при 50% капацитет, до 21.00 часа и при спазване на всички противоепидемични мерки вътре в залите. Маски ще трябва да се носят само от инструкторите, не от клиентите", каза той.

В същото време училища остават затворени за учениците от 5 до 12 клас. Те преминават на онлайн обучение.

Моловете също ще заработят, но под условие да не пускат непълнолетни. Очевидно така местната власт се надява да ограничи посещенията на ученици.

Недоволство

Ден по-рано имаше протести и в Плевен. Местната здравна инспекция бе замеряна с торти и пасти, останали непродадени от затворени с последната заповед бизнеси. Основното притеснение на собствениците им бе, че няма да получат никакви компенсации, тъй като мерките се вземат на местно, а не на национално ниво.

Засега оперативният щаб упорито отказва ново затваряне в цялата страна. Аргументите им са, че хората са уморени и няма да изпълняват мерките.

mediapool.bg