Кламер БГ - Новини: Лозан Панов остро критикува президента Радев за първончалната му пасивност

Лозан Панов остро критикува президента Радев за първончалната му пасивност

България

|
Ср, 22 Септ 2021г. 20:31ч.
Лозан Панов остро критикува президента Радев за първончалната му пасивност

Лозан Панов, снимка БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов критикува президента Румен Радев заради първоначално демонстрираната безучастност към делата на съдебната система.

"Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството", казва Панов в интервю за bTV, което ще бъде излъчено в четвъртък сутринта.

"Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си "ЦУМ-гейт"? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на г-н Цацаров като главен прокурор. Тогава той (Радев) каза: Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров", каза Панов.

Той каза, че "управляващите мислят за съдебната система, когато отидат в опозиция. Тогава им трябва една независима съдебна система". Панов отрича, че ще бъде кандидатът за президент на "Демократична България" на изборите през ноември, каквито слуховете се разпространяваха преди няколко седмици.

"Не очаквайте, че ще посоча своя наследник, както го направи г-н Цацаров за г-н Гешев", казва Панов. В четвъртък Пленумът на ВСС ще приеме график за предстоящия избор за нов шеф на ВКС.

mediapool.bg