Кламер БГ - Новини: Лозан Панов настоява да види колко добър прокурор е Иван Гешев

Лозан Панов настоява да види колко добър прокурор е Иван Гешев

България

|
Четв, 03 Окт 2019г. 14:57ч.
Лозан Панов настоява да види колко добър прокурор е Иван Гешев

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска от главния прокурор Сотир Цацаров конкретни данни, които да свидетелстват за качеството на работата на Иван Гешев. Прокурорската колегия на Висшият съдебен съвет вече обяви, че кандидатът за шеф на прокуратурата има необходимите професионални и нравствени качества. Съдия Панов иска допълнителни данни, за да се обоснове тази оценка.

Прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите изнесе статистическа за последните десет години от работата на Иван Гешев. Шефът на върховния съд напомня на Сотир Цацаров, че все още липсва информация за "качествения аспект" на извършената от Гешев работа.

За десет години прокурор Гешев е внесъл в съда 230 обвинителни акта, които са довели до осъждане на 233 лица, гласи публичната информация от ВСС. Той ръководи екипа от прокурори, които написаха обвиненията по мегаделото за източването на КТБ. Само заключителната част на този акт (диспозитивът) е с обем около 5000 страници, но делото е далеч от приключване. Прокурор Гешев се явява в съдебната зала по това дело.

Лозан Панов иска да разбере колко точно дела кандидатът за главен прокурор е спечелил в съда окончателно. Такава информация досега не е била представяна публично.

"Тиражираната изключителна оценка на способностите на кандидата неминуемо означава, че прокурорските актове, които е изготвил, отразяват задълбочени и системни познания в областта на наказателното право и процес", пише Лозан Панов до Сотир Цацаров, който би трябвало да има достъп до тази информация.

Софийската градска прокуратура не успя да отговори на запитване на "Капитал" за делата, образувани по обвинителните актове на Гешев. След това същата прокуратура изпрати данните за броя на обвинителни актовете на Гешев във ВСС. Това доведе до съмнения, че нещо се прикрива.

Прокурор Иван Гешев бе подкрепен от повечето прокурори в страната, които успяха да се организират в рамките на няколко дни в разгара на лятото и масово да изпращат подписки до ВСС за него. Кандидатът бе подкрепен от МВР, ДАНС и университетски преподаватели. Повечето от подкрепящите се мотивираха колко добър прокурор е той, как разбива организираната престъпност, но извън делото "КТБ", обществото засега тъне в неведение за обвинителните му актове.

"Информираният вот в процедурата за избор на главен прокурор предполага непосредствено запознаване с работата на кандидата по конкретни дела, по- специално с изготвени от него обвинителни актове по приключили наказателни производства, по които е протекъл редовен инстанционен съдебен контрол", пише Лозан Панов.

Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров е основният двигател зад кандидатурата на Иван Гешев. Той започна да лансира своя фаворит за наследник още преди две години, а през юли участва официално и в подписката за издигането му. Цацаров показва непоколебимост в подкрепата си. Той декларира, че ако се наложи, ще гласува и два пъти за Гешев. С това Цацаров даде да се разбере, че ако президентът откаже да подпише указа за назначаването, то ВСС ще преодолее този отказ с второ гласуване.

mediapool.bg