Кламер БГ - Новини: Лозан Панов иска инспектор Точкова да обясни за ЦУМ-гейт

Лозан Панов иска инспектор Точкова да обясни за ЦУМ-гейт

България

|
Ср, 09 Дек 2020г. 11:18ч.
Лозан Панов иска инспектор Точкова да обясни за ЦУМ-гейт

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предлага изслушване на главния съдебен инспектор Теодора Точкова пред Пленума на Висшия съдебен съвет за нестихващия скандал около ЦУМ-гейт.

Преди ден Съюзът на съдиите в България призова на свой ред парламента да обсъди действията на съдебния инспекторат и неговия ръководител Теодора Точкова по казуса.

Инспекторатът правеше проверка на срещата между тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и издателя на в. "Сега" Сашо Дончев" в офиса на бившия член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов в ЦУМ.

Проблемът е, че над 4 месеца Теодора Точкова отказва да изпълни влязло в сила съдебено решение, което я задължава да предостави достъп до мотивите за прекратяване на въпросната проверка. Делото за достъп до информация бе спечелено от гражданския активист Николай Неделчев, но той така и не може да си получи информацията, защото главният съдебен инспектор поиска отмяна на окончателното съдебно решение.

През ноември Върховният административен съд отхвърли искането на Точкова и я задължи да предостави на Неделчев поисканата информация. Това още не се е случило. Главният съдебен инспектор три пъти отказва да отговори на поставени ѝ от Свободна Европа въпроси за причините за поведението ѝ по случая.

Битката за достъп до информацията от "ЦУМ-гейт" бе започната от журналистката Доротея Дачкова от вестник "Сега". Тя спечели делото на първа инстанция, но след това главният инспектор отново не изпълнява съдебния акт и подава касационна жалба. Предоставянето на информация бе блокирано от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров с искане за тълкувателно решение. По това време обаче дело заведе и Неделчев, който успя да го спечели след промените в Административно-процесуалния кодекс.

В писмото си до депутатите Съюзът на съдиите напомни колко важен е казусът "ЦУМ-гейт", защото се е превърнал в "илюстрация на проблемите в прокуратурата" и липсата на ефективно средство за контрол върху главния прокурор. Организацията коментира, че Точкова създава нова опасност за авторитета на правосъдието, като дискредитира вярата на обществото в независимостта на инспектората, който проверява почтеността на съдиите, прокурорите и следователите. Така инспекторатът сам се превръща в опасност за върховенството на правото и за генериране на корупция.

mediapool.bg