Кламер БГ - Новини: Лозан Панов беше глобен с 1000 лв за неподадена декларация

Лозан Панов беше глобен с 1000 лв за неподадена декларация

България

|
Пет, 15 Март 2019г. 16:19ч.
Лозан Панов беше глобен с 1000 лв за неподадена декларация

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов беше глобен окончателно с 1000 лева, защото не е подал имуществената си декларация и пред Сметната палата, а само пред съдебния инспекторат. Решението на Административния съд София-град (АССГ) все още не е публикувано, съобщава lex.bg

На първа инстанция Софийският районен съд също обяви, че Лозан Панов трябва да плати глобата, наложена от Сметната палата. Междувременно обаче ресорният отдел на Сметната палата се прехвърли в антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Това се случи с влизането в сила на новия Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в началото на миналата година.

Така започна и делото между Панов и КПКОНПИ за глобата, което ескалира до сериозен скандал.

Проблемът бе създаден заради институционален хаос. С последния голям ремонт на съдебния закон магистратите бяха задължени да подават имуществените си декларации пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Шефът на ВКС подаде декларацията си именно там.

По-късно се разбра, че законът допуска различни тълкувания. Сметната палата обяви, че членовете на ВСС, какъвто по право е Лозан Панов, трябва да подават декларации и към нея

Самата Сметна палата не бе особено убедена в това, но първоначално заемаше тази позиция. Лозан Панов обаче не подаде декларация в Сметната палата и последва сигнал до ДАНС и НАП за проверка на доходите му. Шефът на ВКС бе глобен с 1000 лева.

Неподадената декларация завъртя колелото на институционалната репресия срещу Лозан Панов. Данъчните направиха не една, а две проверки на Лозан Панов. Първата приключва през януари 2018 г. със заключение, че не са установени укрити данъци и нарушения на данъчните закони. Три месеца по-късно, неясно защо, НАП решава да започне пълна данъчна ревизия на Панов за последните пет години. Тя завърши с много странен данъчно-ревизионен акт от септември, според който Панов дължи 16 000 лв. данък върху доходите си.

НАП смята, че Лозан Панов не е декларирал няколко хонорара, за които той твърди, че не са проверени всички документи. Отделно данъчните подлагат под съмнение и доходите, които той получава от наем. Един от преводите, които наемателят на Панов прави, е за 450 евро плюс дължими на собственика разходи за ремонт и режийни от 1500 евро. Това обстоятелство е посочено в основанието на превода и страните са се споразумели с анекс.

НАП приема, че става дума за недекларирани 1500 евро приход от наем, въпреки че възстановяването на разходи за ремонт и за режийни разноски не е облагаем доход.

Данъчните намират проблем и с приходите от наем на Лозан Панов от апартамент на майка му. Става дума за жилище, от което той е наследил 1/6, но се отдава по наем от родителя му. НАП приема, че тъй като Панов е собственик на 1/6 от жилището, той също дължи данък върху наема. Панов казва, че майка му вече е декларирала целия наем и внесла целия дължим данък върху него.

Най-странният случай е с дървено бунгало край Варна. Според НАП, дървено бунгало с размер 37 кв.м, струва 122 000 лв. Данъчните приемат, че цената, посочена в нотариалния акт на Панов и преведена по банков път (26 000 лв.), е шест пъти по-ниска от реално платената. За да се докара по-високата цена, експертът на НАП сравнява бунгалото с апартамент в другия край на Варна и ресторант на плажа. Интересното е, че Панов дори не притежава целия парцел, върху който е построено бунгалото.

Междувременно Съдийската колегия на ВСС сигнализира съдебния инспекторат и за действията на Лозан Панов по служба. Срещу него започна проверка дали в качеството си на председател на ВКС не е оказал натиск върху Апелативния специализиран наказателен съд по делото "Иванчева". Очаква се КПКОНПИ и съдебният инспекторат да излязат с решения по проверките си срещу Панов едновременно на 20 март.

mediapool.bg