Кламер БГ - Новини: Лозан Панов: Когато аз говорех, всички мълчаха

Лозан Панов: Когато аз говорех, всички мълчаха

България

|
Четв, 23 Септ 2021г. 13:43ч.
Лозан Панов: Когато аз говорех, всички мълчаха

Снимка: БГНЕС

Управляващите мислят за съдебната система, когато са в опозиция, смята председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, чийто мандат изтича скоро.

"Не очаквайте, че ще посоча своя наследник, както го направи г-н Цацаров за г-н Гешев", каза той в четвъртък пред бТВ.

През последните седем години Панов бе сред основните критици на статуквото в съдебната власт в лицето на управляващите и главния прокурор.

Съдията отхвърли слуховете, че може да бъде издигнат за кандидат-президент от "Демократична България".

"С начина, по който се изразявам, с различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че за която и да е политическа формация съм атрактивен", заяви Панов.

Няма да дойде новият месия

"Всъщност аз говорех тогава, когато цялата инфраструктура беше в ръцете на едни управляващи. Тогава всички мълчаха. Сега не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно", каза Панов.

Той критикува и президента Румен Радев за това, че в началото на мандата си е бил пасивен по отношение на проблемите на съдебната власт. Панов припомни, че покрай скандала ЦУМ-гейт държавният глава е казал, че крамолите във ВСС не са дневният ред на България. След като миналото лято прокуратурата нахлу в президентството, Радев стана един от основните противници на Гешев. Президентът призова мафията да бъде изхвърлена от изпълнителната власт и прокуратурата.

"Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си "ЦУМ-гейт"? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на г-н Цацаров като главен прокурор. Тогава той (Радев) каза: Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров".

"Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството. И още нещо – бяха се провели дебати за промяна на конституцията, дебати за правомощията на главния прокурор. Докъде стигнаха те? В момента нищо не се е променило", заяви Панов.

На въпрос дали изборът на председателите на върховните съдилища и главния прокурор е повлиян от политиците, Панов отговаря:

"По-скоро смятам, че управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция. Тогава на тях им трябва независима съдебна система".

Освен, че няма да посочва свой наследник за ръководния пост във ВКС, Панов заяви, че не би подкрепил и евентуална кандидатура на сегашния председател на Върховния административен съд Георги Чолаков.

"Той трудно в момента, в който се пенсионира, ще събере данни за своя стаж. Не бих подкрепил една такава кандидатура", казва Панов.

Наследникът ще бъде избран на 14 януари

В четвъртък Пленумът на ВСС прие правилата за избор на председател на ВКС. Процедурата да бъде открита на 30 септември, а на следващите четири заседания ще се правят номинации. Последната възможност е на 28 октомври.

Самият избор ще се проведе на 14 януари, когато ще бъдат изслушани и гласувани кандидатите.

Гласуването ще бъде с вдигане на ръка "за" и "против" всеки кандидат. Записът на изслушването на кандидатите и гласуването ще се пази за срок от 5 г.

Правосъдният министър Янаки Стоилов коментира, че бъдещият председател на ВКС трябва да е човек, който има солидна професионална биография, който е в състояние да действа едновременно като представител на съдийската общност и заедно с това да отстоява независимостта на съда.

"Той трябва да проявява характер, което не означава да се противопоставя на другите части на съдебната власт и с другите власти. Целта е да повиши доверието към съдебната система като цяло", обясни Стоилов.

mediapool.bg