Кламер БГ - Новини: Литва и Беларус изгониха дипломати на реципрочна основа

Литва и Беларус изгониха дипломати на реципрочна основа

Европа

|
Четв, 08 Юли 2021г. 09:28ч.
Литва и Беларус изгониха дипломати на реципрочна основа

Литва и Беларус изгониха дипломати на реципрочна основа

Литва отговори на изгонването на свои дипломати от Беларус, като намали чувствително числеността на персонала на посолството на съседната държава, предаде ДПА.

В сряда литовското министерство на външните работи обяви, че гони почти всички беларуски дипломати заради "непрекъснатите, систематични и неприятелски действия" на страната им.

Беларус вече има право в Литва само на един дипломат, който да се занимава с консулските задачи, и на трима служители, които да изпълняват административни функции.

Във вторник Беларус поиска от Литва да намали числеността на персонала на своето посолство до минимум. Това стана след като балтийската република даде официален статут на беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска и на екипа й. Те бяха акредитирани в Литва като "демократично представителство на Беларус", отбелязва ДПА.

Литовският президент Гитанас Науседа каза, че не е изненадан от решението на Беларус да намали състава на посолството на страната му. "То само показва желанието на беларуския режим да се изолира още повече и да стане още по-зависим от големия си съсед", коментира той, очевидно имайки предвид Русия.

Тихановска избяга в Литва след спорните президентски избори в Беларус на 9 август 2020 г. Тя е смятана от беларуската продемократична опозиция за истинския победител на изборите, спечелени според мнозина от президента Александър Лукашенко с измама.

Европейският съюз вече не признава Лукашенко за президент на Беларус и наложи санкции на него и други представители на властите заради продължаващите репресии срещу продемократични активисти в бившата съветска република, припомня ДПА.

mediapool.bg