Кламер БГ - Новини: Липсват лекарства за недоносени деца, изплозвани за лечение и на Covid

Липсват лекарства за недоносени деца, изплозвани за лечение и на Covid

България

|
Вт, 07 Дек 2021г. 16:58ч.
Липсват лекарства за недоносени деца, изплозвани за лечение и на Covid

Липсват лекарства за недоносени деца, изплозвани за лечение и на Covid

Фондация "Нашите недоносени деца" изпрати отворено писмо до Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата във връзка с продължителната и задълбочаваща се липса на два медикамента, от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди.

Става дума за Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид), чиято наличност, включително и резерв, са изчерпани в аптечните мрежи в по-голямата част от страната.

Периодично липси на Пулмикорт и Вентолин в аптеките има от години, още преди eпидемията от Covid, но с настъпването й, те се задълбочиха.

За дефицитите на двете лекарства фондацията е сигнализирана многократно през последните месеци от родители на недоносени бебета и малки деца със специфични здравни нужди, които се намират в завишен риск от развитие на тежки възпаления на долните дихателни пътища.

Като притеснителна тенденция в писмото се посочва прилагането на двете лекарства в лечението на коронавирусна инфекция. Изключително тревожно е, че Вентолин не фигурира в Международните насоки за лечение на Covid-19, доколкото инфекцията не се асоциира с бронхоспазми и няма препоръка за неговото прилагане в случаи на инфекцията.

Фондация "Нашите недоносени деца" адресира своите препоръки към институциите, акцентирайки върху необходимостта от планиране на бъдещи заявки за доставка на медикаментите с оглед на нуждите на пациентите с хронични респираторни проблеми, както и регистрираните случаи на лица, попадащи в рискова група на развитие на тежки инфекции на долните дихателни пътища. Също така бе подчертана нуждата от засилване на контрола върху достъпа до посочените медикаменти чрез съблюдаване на продажбата им единствено срещу представянето на валидна рецепта.

Фондация "Нашите недоносени деца" за пореден път обръща внимание на необходимостта от създаване на регистър на недоносените деца и новородени с влошено здравословно състояние, информацията от който би била от водеща подкрепа за планиране на доставките на необходимите медикаменти.

mediapool.bg