Кламер БГ - Новини: Лидерът на "Ислямска държава" е бил убит в средата на октомври от Свободната сирийска армия

Лидерът на "Ислямска държава" е бил убит в средата на октомври от Свободната сирийска армия

Свят

|
Четв, 01 Дек 2022г. 14:40ч.
Лидерът на "Ислямска държава" е бил убит в средата на октомври от Свободната сирийска армия

Лидерът на

Лидерът на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши е бил убит при операция на бунтовническата Свободната сирийска армия, проведена в средата на октомври в сирийската провинция Дараа, заяви говорител на американската армия, цитиран от Ройтерс. В операцията не са участвали никакви американски военни, отбеляза той.

ИД вчера разпространи аудиосъобщение в "Телеграм“, в което се казва, че лидерът на групировката е "загинал в битка с враговете на Бог“ и че за негов наследник е бил избран Хюсейн ал Хюсейни ал Курейши, без да се оповестява допълнителна информация.

Според Хасан Хасан, който е автор на книга за терористичната групировка, тя вече не е толкова силна. "Това не означава, че с нея е свършено, но засега тя остава в сянката на някогашното си състояние". "Те вече нямат толкова емблематични и харизматични лидери и в последно време не са извършвали големи нападения“, допълва Хасан.

Белият дом приветства новината, че Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши е бил убит, заяви пред журналисти говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

mediapool.bg