Кламер БГ - Новини: Лидерката на беларуската опозиция е учудена, че Меркел е разговаряла с Лукашенко

Лидерката на беларуската опозиция е учудена, че Меркел е разговаряла с Лукашенко

Свят

|
Вт, 23 Ноем 2021г. 13:42ч.
Лидерката на беларуската опозиция е учудена, че Меркел е разговаряла с Лукашенко

Светлана Тихановска

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова европейските лидери да избягват контакти с Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

Тихановска, която участва вчера във Виена в конференцията "Към проспериращо и сигурно бъдеще за Беларус" в подкрепа на гражданското общество в бившата съветска република, изрази учудване, че германската канцлерка Ангела Меркел е провела наскоро телефонни разговори с Лукашенко.

"Какъв диалог може да има, когато хора са задържани и измъчвани всеки ден?", попита кандидатката на опозицията на президентските избори в Беларус през август миналата година. Тя предупреди, че е възможно контактите с Лукашенко да засилят усещането му за безнаказаност, и подчерта, че в страната "може да започне истински диалог едва когато всички политически затворници бъдат освободени и насилието спре".

Тихановска, която живее в изгнание в съседна Литва, твърди, че е спечелила изборите в Беларус. Централната избирателна комисия обаче обяви за победител Александър Лукашенко, който управлява бившата съветска република с твърда ръка вече над четвърт век. Наричан от някои на Запад "последния диктатор в Европа, президентът на Беларус потуши със сила протестите срещу преизбирането си.

Изолиран дипломатически, Лукашенко разговаря два пъти по телефона с Меркел миналата седмица, във връзка с мигрантската криза на беларуско-полската граница. Той е обвиняван, че докарва умишлено мигранти от Близкия изток и ги кара да се опитват да влязат незаконно в Полша и две други страни от Европейския съюз - Литва и Латвия, за да си отмъсти за санкциите, които му бяха наложени от ЕС зарази репресиите срещу протестното движение.

"Разбирам защо (Меркел разговаря по телефона с Лукашенко), по хуманитарни причини . . . но, като беларускиня, от гледна точка на беларусите, това изглеждаше много странно" , подчерта Тихановска. Тя добави, че беларуската опозиция все пак е била успокоена, че "това не е знак за легитимиране на режима (в Минск) и че е ставало въпрос само да се помогне на хората, блокирани", близо до източната граница на ЕС.

Ръководителят на представителството на ЕС в Беларус, германецът Дирк Шубел, потвърди, че не става въпрос за придаване на каквато и да било легитимност на Александър Лукашенко. В германското комюнике след разговорите с Меркел Лукашенко бе наречен "господин", а не "президент."

В телефонен разговор с Тихановска вчера Меркел потвърди "неизменната подкрепа" на Германия за демократичното движение в Беларус. Режимът в Минск трябва да спре репресиите срещу опозицията и независими журналисти, да освободи политическите затворници и да започне диалог с гражданското общество, за да реши кризата чрез свободни и честни избори", каза говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

mediapool.bg