Кламер БГ - Новини: Либийската национална армия обяви обща мобилизация

Либийската национална армия обяви обща мобилизация

Свят

|
Съб, 04 Ян 2020г. 08:10ч.
Либийската национална армия обяви обща мобилизация

Командващият така наречената Либийска национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар обяви обща мобилизация за противодействие на всякаква агресия отвън, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия".

"Битката за Триполи приближава края си. Никой не трябва да се съмнява, че столицата ще бъде освободена", каза той.

"Приемаме предизвикателството и обявявам противопоставяне и обща мобилизация срещу всякакви чуждестранни войски, които бъдат изпратени в нашата страна", добави Хафтар. (ВС)

Той призова всички либийци "да се сплотят и да се противопоставят на врага, който е решил да превземе страната".

"(Турският президент Реджеп Тайип) Ердоган, подхващайки своята война в Либия, се е прицелил в националната сигурност на арабите", посочи Хафтар.

Обвинявайки го в "авантюра за възраждане на Османската империя в Либия", той призова турския народ "да въстане срещу президента, който тласка армията си към гибел".

В четвъртък турският парламент подкрепи законопроект, предвиждащ възможност да бъдат изпратени турски военнослужещи в Либия.

Ердоган неведнъж е изразявал готовност да изпрати военни там, ако Правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи поиска помощ от него. На 28 ноември Анкара и Триполи сключиха меморандум за сътрудничество.

В момента в Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: ПНС на Файез Сарадж и временният кабинет на Абдула ат Тани, действащ в източната част на Либия заедно с парламента и подкрепян от ЛНА на Хафтар.

На 12 декември Хафтар обяви началото на решаващо настъпление срещу Триполи с цел ликвидиране на окопалите се там терористични групировки.

След свалянето и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Либия практически престана да функционира като единна държава.

mediapool.bg