Кламер БГ - Новини: Лесничеи ударно крият нарушения в горите

Лесничеи ударно крият нарушения в горите

България

|
Вт, 07 Септ 2021г. 18:12ч.
Лесничеи ударно крият нарушения в горите

Александър Дунчев

Горски служители ударно и масово крият нарушения в горите, за чието опазване трябва да отговарят. Това показват серия от проверки на терен, инициирани в последните 3 месеца от шефа на агенцията Александър Дунчев. Заради установената тенденция, горското ведомство започва кадрова реформа, при която ще изисква по-високо образование от кандидатите, но ще се заложат и по-добри възнаграждения. Целта е заплатата на горските инспектори да се увеличи от сегашните 1000 лева на 1400-1500 лева, посочи Дунчев пред Mediapool.

Голямото криене

"За изминалите три месеца чрез спорадични проверки на терен от ръководството на агенцията установихме съществени разлики между отчетената ефективност от проверките на горските инспектори към РДГ и реалната ситуация на терен. При докладвани 2 нарушения на всеки 100 проверки от нашите служители, на терен ние установяваме по 2 нарушения на всеки 4-5 проверки", посочи Александър Дунчев.

Пред Mediapool той открои част от причини за тенденцията - страх на служителите да се изправят срещу нарушителите, обвързаности между големи фирми, ползвателки на горите и контролните органи. Демотивация заради ниски заплати, а също и демотивация заради лоша съдебна практика. Оказва се, че много често актовете на горските падат в административния съд заради некоректно попълване. Това ще е и причината за търсене на по-висок образователен ценз.

В същото време вече има данни и за ефективността на гражданските платформи за контрол в горите. Над 30% е ефективността и от проверките по сигнали в гражданската платформа "Защити гората", при която граждани подават чрез мобилните си телефони сигнали за нарушения, стана още ясно от думите на Дунчев.

Специален фонд за 100 лева бонус

В Агенцията по горите вече са изготвени критерии за оценка на работата на горските инспектори, които включват нивото на компетентност, броя направени проверки и актове, както и предотвратените нарушения в горските територии.

Идеята е при висока оценка ежемесечно, от специализиран фонд да се дават бонуси от по 100 лв. на най-добрите екипи инспектори.

"Тепърва ще търсим средства за осигуряване на средства във фонда. По принцип средства за него могат да се осигурят от Министерство на земеделието и Агенцията по горите, а също и от служители в горите", посочи още Дунчев.

Миналата седмица е взето решение за експериментално даване на 100 лева бонус за добрите служители. Част от средствата дал и самият Дунчев от собствената си заплата.

По 100 лева получили 15 ръководителя на екипи от общо 16-те Регионални дирекции по горите (РДГ).

Наред с това обаче такова поощрение не е дадено на инспектор от РДГ-Велико Търново, за когото проверка установила, пише тенденциозно актове, включително без да се влиза в гората.

Дунчев посочи, че в момента се мисли как да се гарантира, че няма с измами конкретни горски да получават бонуса от 100 лева. В системата вече се чували коментари, че шефове на горски поделения тенденциозно могат да дадат на конкретни свои служители да оформят актовете от всички проверки, разкрити от колегите им, и така да получат неправомерно помощта.

Временно спират новите назначения

Временно ще бъдат спрени всички назначения в системата на Агенцията по горите, докато се прецени оптималния състав и се повиши ефективността му.

mediapool.bg