Кламер БГ - Новини: Лекарският съюз настоява за ръст в цените на 220 клинични пътеки

Лекарският съюз настоява за ръст в цените на 220 клинични пътеки

България

|
Ср, 13 Ноем 2019г. 14:40ч.
Лекарският съюз настоява за ръст в цените на 220 клинични пътеки

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява догодина да има ръст в цените на 220 от най-недофинансираните клинични пътеки във всички специалности с между 15 и 18%. Освен това парите да бъдат насочени приоритетно за по-добро заплащане на лекари и сестри, а броят на хоспитализациите да бъде намален. Тези искания съсловната лекарска организация ще постави при преговорите с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за новия рамков договор за 2020 г, съобщи председателят на съюза д-р Иван Маджаров.

Освен това БЛС предлага 30-35% от приходите на болниците по линия на НЗОК да отиват за заплати, за да се отговори на очакванията за по-високи доходи на медицинските и здравни специалисти.

"В някои болници, които работят добре, дават и по-голям процент на лекарите и специалистите по здравни грижи. Има обаче болници, които си позволяват да дават по-малък процент за сметка на разходи за работна заплата на неквалифициран персонал или немедицински персонал", коментира Маджаров.

Паралелно с по-високото финансиране БЛС настоява и за намаляване с поне 10% на обемите медицинска помощ в болниците, което означава да се намалят хоспитализациите. Маджаров се обяви против това болниците да се принуждават да раздуват хоспитализациите, за да подсигурят средства за заплати на персонала си.

През последните години болниците отчитат над 2 млн. хоспитализации годишно.

Според БЛС е необходимо да се работи и в посока оптимизиране на болничния престой, защото от свръхдълъг болничен престой преди години сега има диагнози, при които пациентът след кратък престой се изписва недоизлекуван.

За да се подобри профилактиката на българските граждани от БЛС настояват 18 млн. от резерва на НЗОК да се насочат към извънболничната медицинска помощ, а също и да не се санкционират лекарите, ако надвишат броя на талоните за профилактични прегледи.

Друго искане на БЛС е да се плаща 1 лев потребителска такса за преглед на децата при личните лекари, като държавата доплаща останалите 1.90 лева. В момента децата са освободени от потребителска такса.

Съсловната организация ще настоява и да отпадне 24-часовото разположение на личните лекари, като това трябва да бъде регламентирано чрез нормативни текстове.

mediapool.bg