Кламер БГ - Новини: Лекарският съюз и Гешев в общ хор за вечерен час и забрана за излизане

Лекарският съюз и Гешев в общ хор за вечерен час и забрана за излизане

България

|
Пет, 20 Март 2020г. 14:49ч.
Лекарският съюз и Гешев в общ хор за вечерен час и забрана за излизане

Наложените чрез извънредното положение мерки за ограничаване на заразата от коронавирус не се спазват достатъчно и има нужда от още ограничения. Около това становище се обединиха главният прокурор Иван Гешев и Българският лекарски съюз (БЛС). Тандемът лекари-прокурори се оформи дни, след като шефът на държавното обвинение се изказа за въвеждане на "почти военно положение".

И двете страни са убедени, че за да има ефект от мерките те трябва да се спазват, но и да се наложат нови. Лекарите говорят за въвеждане на вечерен час в София и ограничаване на движението между градовете.

"Абсолютно ги подкрепям, последните дни ми се обаждат лекари от цялата страна, мнението ми е, че цялото лекарско съсловие е за радикални мерки, за такива призовах и аз още във вторник", заяви главният прокурор пред БНР. Само преди дни той отправи идентични искания за вечерен час.

Дали ще се въведат драстични ограничения в столицата, засега не е ясно. Кметът Йорданка Фандъкова се изказа предпазливо и заяви, че сегашните мерки трябва да се спазват. Премиерът Бойко Борисов пък излезе с идеята да има специални часове за пазаруване на възрастни хора.

Не само предлагаме, но и настояваме

В петък сутринта първо от столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), а след това и централното ръководство се обявиха за налагането на по-крути мерки за движение, включващи пълна карантина на възрастните хора, въвеждане на задължителен вечерен час и ограничаване на движението между градовете без основателна причина. Организацията на столичните лекари е на мнение, че наложените досега мерки не се спазват достатъчно от населението на София. Броят на случаите с Covid-19 расте, хора, които трябва да са под карантина, не я спазват.

"Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят", заявиха оттам.

"Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек", настояват от организацията на столичните лекари.

Те дори се обявиха за това "политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация".

От своя страна лекарите декларират, че имат пълна мобилизация и ще продължат да се грижат за населението, "дори когато хората не проявяват нужните отговорност и грижа към себе си". Те призоваха също "да сме единни, солидарни и дисциплинирани".

По-късно и от централното ръководство на БЛС се обявиха за по-строги мерки: налагане на пълна карантина на възрастните хора, въвеждане на задължителен вечерен час и ограничаване движението между градовете без основателна причина.

"Една седмица след като Български лекарски съюз, на 13 март, призова за предприемането на строги мерки в орбата с разпространението на Covid-19 и последва въвеждането на извънредно положение на територията на цялата страна, към днешна дата съсловната организация продължава да смята, че ограниченията бяха абсолютно наложителни. За съжаление обаче, в цялата страна, се наблюдава тревожна тенденция на неспазване на въведените ограничения. До Български лекарски съюз постоянно пристигат сигнали от колеги и граждани от цялата страна, алармиращи за свободно движение и групиране на хора по различни поводи - семейни тържества: сватби, рождени дни, кръщенета. Наблюдавайки развитието на пандемията от Covid-19 и тревожната статистика, идваща от Европа, БЛС смята, че е наложително на територията на цялата страна да бъдат въведени допълнителни, по-строги мерки", заявиха оттам.

Когато сме болни, отиваме при лекар, не при политик

Часове след изявлението на лекарския съюз, главният прокурор се включи по телефона в обедната емисия новини на националното радио. Там той коментира, че политиците трябва да се вслушат в това, което им казват специалистите.

"Политиците да не се занимават с дребно политикианстване", обобщи той.

Главният прокурор за пореден път повтори, "че времето ни изтича" и трябва да се действа в максимално кратки срокове.

Практиката досега показва, че политиците обикновено изпълняват какво поиска Гешев, макар формално той да няма правомощия нито да наложи ограничителни мерки, нито да им каже какво да правят.

Най-пресният пример е от началото на седмицата. Във вторник следобед главният прокурор обяви, че Банско трябва да сложи под пълна карантина. Вечерта на същия ден Националният оперативен щаб и вицепремиерът Томислав Дончев просто официализираха двуседмичното затваряне на Банско.

mediapool.bg