Кламер БГ - Новини: Лекари препоръчват поставянето на противогрипна ваксина до края на ноември

Лекари препоръчват поставянето на противогрипна ваксина до края на ноември

България

|
Четв, 08 Окт 2015г. 14:10ч.
Лекари препоръчват поставянето на противогрипна ваксина до края на ноември

До края на ноември е препоръчително да се поставят противогрипни ваксини, каза в националния пресклуб на БТА доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. На организма са нужни около 30 дни за изграждане на имунитет, допълни той.

Пикът на грипната вълна ще бъде в края на годината и в началото на следващата, каза проф. Мира Кожухарова и подчерта, че не може да се направи съвсем прецизна прогноза. Тя посочи, че грипните щамове, които се очакват тази година са "Калифорния", "Швейцария" и "Пукет".

Децата над 6-месечна възраст може да бъдат имунизирани с противогрипни ваксини, а за предпазване на по-малките бебета е препоръчително да се имунизират близките му, допълни проф. Кожухарова.

Противогрипните ваксини вече са в аптечната мрежа. Имунизациите се правят от личните лекари. Рискови групи, за които е желателно да се ваксинират са малки деца, хронично болни хора, възрастни над 65 години, бременни, здравни специалисти.

В България се имунизират едва 2.6 на сто от населението, като няма данни как те са разпределени по групи, обясни проф. Кожухарова. Това е и причината да не се знае и точния брой на ваксинираните медицински специалисти.

mediapool.bg