Кламер БГ - Новини: Лекари от "Пирогов" консултират колеги от страната онлайн

Лекари от "Пирогов" консултират колеги от страната онлайн

България

|
Ср, 05 Юни 2019г. 14:53ч.
Лекари от "Пирогов" консултират колеги от страната онлайн

За първи път в болницата в Кърджали беше демонстрирана онлайн връзка със спешен кабинет на "Пирогов", която показа възможностите на телемедицината. Апаратурата позволява директна консултация на местни лекари със специалист от "Пирогов".

“Системата цели да улесни както пациентите, така и лекарите по райони. Уникалното е, че тя позволява пренос на данни при директния контакт специалист - специалист, като по този начин не е нужно да се поддържа ниво на толкова тесни специалисти в малките населени места”, разказа д-р Асен Меджидиев, началник отделение "УНГ" в "Пирогов" пред БНТ.

Системата има и мобилно приложение.

“Има постоянно дежурен на монитор, който чрез тези устройства ще бъде в готовност да помогне на колегите и буквално за няколко минути да можем да сме готови с диагнозата“, разказа директорът на болницата проф. Асен Балтов.

На пациента може да бъде снета и анамнеза, комуникацията е в непрекъсната връзка. Буквално за 15-20 минути може да бъде извършена цялата консултация, казват медиците.

“ Мисля че, това са силните страни на нашата болница, които ние предлагаме и на тези болници, които искат да направим мрежа. Опитът ни е огромен - това са 400 човека, които работят денонощно в Спешното отделение. Ние сме отворени - всички, които искат, ще бъдат включени в мрежата“, коментира Балтов.

Имаме дори предложение за пробване на 5G система с очила, която да ни покаже в реално време какво се случва с пациента, разказа проф. Балтов.

Той съобщи, че в момента болницата успява да задържи трупането на дълг и разсрочва старите задължения.

“До момента неразсрочените са около 14 млн. лв. Разбира се, "Пирогов" е болница, която не може да излезе на печалба“, коментира той.

“Най-големият проблем на "Пирогов" е, че искаме нещата да се случват много по-бързо, отколкото те стават. Един от най-големите проблеми е със забавянето на обществените поръчки“, заяви той.

Друг проблем пред лечебното заведение според него е това, че не разполага с болница за долекуване на пациентите.

mediapool.bg