Кламер БГ - Новини: Лекари и болници стават по-добре платени от НЗОК

Лекари и болници стават по-добре платени от НЗОК

България

|
Пет, 14 Авг 2020г. 16:24ч.
Лекари и болници стават по-добре платени от НЗОК

Медицинските услуги на личните лекари, специалистите, зъболекарите и в болниците стават по-добре платени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с подписания в петък анекс към Националния рамков договор. Цените на всички медицински дейности се увеличават средно с 10%.

Освен това Надзорният съвет на НЗОК е взел решение да пристъпи до края на годината към изплащане на т.нар. надлимитна дейност на болниците от предходни години, която е в размер на около 150 млн. лева. Всичко това ще бъде за сметка на икономии в бюджета на НЗОК, тъй като епидемията от Covid-19 намали сериозно посещенията при лекари и в болница и съответно – приходите на медиците и лечебните заведения.

Държавата пък е готова да отпусне до 126 млн. лева по бюджета на НЗОК, за да покрие евентуално неизпълнение на планираните постъпления от здравни вноски и така да бъдат покрити поетите с анекса ангажименти.

Средно 10% ръст на медицинските услуги

След подписването на анекса между НЗОК и Лекарския съюз здравният министър проф. Костадин Ангелов разясни постигнатите договорки и увери, че увеличенията имат устойчив характер и ще се запазят и през следващата година.

Във всички над 350 лечебни заведения цените на клиничните пътеки ще бъдат повишени първо с по 20 лева, за да покриват и PCR тестовете при прием на пациенти и освен това средно с 10% всяка считано от 1 август. Увеличението в цените на клиничните пътеки няма да е еднакво за всички – идеята е недофинансираните до момента да получат по-сериозен ръст. Най-голямото увеличение е за една от пътеките, по които се лекува коронавирус, която от 618 лв. става 1200 лв. Клиничната пътека за раждане пък ще бъде разделена на две, като ще се увеличи цената на естественото раждане. Средно с 10% ще бъдат увеличени и цените на всички дейности в над 4400 практики на лични лекари от първичната помощ. Ръст ще има и в т.нар. капитационни плащания за всеки записан в листата на джипитата пациент.

За специалистите в извънболничната помощ се увеличават цените на първичните и вторичните прегледи приблизително с 10%. Ръст ще има както на цените, така и на броя прегледи. Това засяга над 6000 практики на специалисти.

В денталната помощ ръстът в цените на дейностите също е с 10%, но от 1 септември.

В аптеките ще се увеличи таксата за обработка на рецепта за 100% платените от НЗОК лекарства също с 10%.

Изплащат надлимитната дейност на болниците

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров допълни, че с икономиите в бюджета на НЗОК с цел вливане на свежи средства в лечебните заведения ще се пристъпи към изплащане на т.нар. надлимитна дейност.

Това ще е в рамките на бюджета за 2020 година и ще даде спокойствие на болниците в есенния период, коментира Маджаров. По изчисления на болниците надлимитната дейност от предходни години възлиза на около 150 млн. лева, за която те водят съдебни битки с НЗОК и някои вече спечелиха делата.

Миналата седмица болници изразиха опасения, че 300 млн. лева от бюджета на НЗОК могат да останат неусвоени заради намалената дейност в извънредното положение и настояха икономиите да бъдат използвани именно за изплащане на надлимитната дейност.

mediapool.bg