Кламер БГ - Новини: Лекари и болници няма да връщат пари на НЗОК

Лекари и болници няма да връщат пари на НЗОК

България

|
Вт, 19 Май 2020г. 15:09ч.
Лекари и болници няма да връщат пари на НЗОК

Лекарите и болниците няма да връщат на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) авансово отпуснати пари, които не са изработили и зад тях не стоят предоставени медицински услуги. За това са се разбрали на среща в Министерството на здравеопазването представители на съсловните организации на лекарите и зъболекарите, управителят на НЗОК, министър Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева, която е председател на Надзорния съвет на касата. За договорката съобщи във вторник първо председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, а след това новината беше потвърдена и от здравния министър Кирил Ананиев. Тя идва броени дни, след като от стенограма от последното заседание на надзорния съвет се разбра, че неизработените пари трябва да бъдат възстановявани.

Става въпрос за лекари и болници с намалена дейност през март, които въпреки това получиха 85% от обичайните си приходи за предходните месеци преди извънредното положение. За това, че пари ще се възстановяват съобщи Начева, а думите й бяха подкрепени и от управителя проф. Петко Салчев, който заяви, че парите трябва да се изработят. След надигналото се възмущение сред медицинското съсловие, че държавата подпомага други сектори, а точно лекарите, които са на първа линия в борбата с Covid-19, трябва да връщат пари, тази идея беше бързо забравена.

"Никой няма да връща пари"

Във вторник здравният министър Кирил Ананиев коментира, че "никой няма да връща пари".

Той посочи, че "всяка държава предприема кризисни мерки в областта на бизнеса, икономиката, социалната политика" и припомни, че е приет специален механизъм за финансиране на лечебните заведения при неблагоприятни условия.

"Никъде в механизма не се предвижда някой да връща или компенсира тези средства. Тези лечебни заведения и лекари бяха на разположение. Единствената ни цел беше да издържи здравната система и след излизане от кризисната ситуация да функционират нормално", каза министърът.

Ананиев допълни, че системата трябва да се организира по начин да приключи годината в рамките на бюджета. Към момента изпълнението на бюджета не било под въпрос, стана ясно още от думите на Ананиев.

Преди това председателят на БЛС д-р Иван Маджаров също каза, че на среща със здравните власти е станало ясно, че пари няма да се връщат.

"Няма да се отработват или връщат пари на НЗОК от договорените 85%. В анекса към Националния рамков договор

2020-2022 и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на извънредното положение няма залегнало такова условие", каза Маджаров. По-рано той коментира пред Нова телевизия, че има поне 10 различни варианти, чрез които тези средства да бъдат отчетени и те да не бъдат незаконни.

Казусът "пари за неизвършена дейност"

Тъй като профилактиката, плановите операции и други дейности бяха спрени за повече от месец в извънредното положение, НЗОК се договори с партньорите си – лекари, зъболекари, болници, лаборатории и др. да им плати 85% от обичайните постъпления, които са имали преди кризата. За месец март болниците са изработили 155 млн. лева и още 7 млн. лева НЗОК им е доплатила като компенсация за намалената в извънредното положение дейност. По същия начин личните лекари са компенсирани с 2.5 млн. лв., лекарите специалисти в извънболничната помощ - с 6 млн. лв., зъболекарите с 4 млн, лабораториите – с близо 3 млн. лв.

От дискусиите в Надзорния съвет обаче се разбра, че платените като компенсация пари може да се наложи да бъдат връщани, ако зад тях не стои реално извършена дейност и предоставени медицински услуги.

Съсловните организации на лекарите и зъболекарите реагираха остро още в петък и казаха, че клауза за връщане на пари в анексите им с НЗОК няма.

НЗОК от своя страна обаче по закон купува от изпълнителите на медицинска помощ здравни дейности, т.е. не може да купи нещо, което не е извършено.

Джипитата подновяват профилактичните прегледи

Междувременно от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари съобщиха във вторник, че считано от 14 май се подновяват профилактичните прегледи за възрастните над 18-годишна възраст. Профилактичните прегледи бяха спрени за времето на извънредното положение заедно с плановите операции, детските и женски консултации, ваксинопрофилактиката.

Първи бяха възстановени още на 21 април плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации, както и плановият прием в болниците. Сега вече хората могат да ходят и на профилактични прегледи при личните си лекари.

Заповед на здравния министър от 14 май гласи, че "дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки" и въз основа на това профилактичните прегледи могат да бъдат подновени. Това е било уточнено и по време на срещата между МЗ, НЗОК и Българския лекарски съюз.

mediapool.bg