Кламер БГ - Новини: Лекар от случая с "бебето от фризера" осъди прокуратурата за 40 000 лева

Лекар от случая с "бебето от фризера" осъди прокуратурата за 40 000 лева

България

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 10:48ч.
Лекар от случая с "бебето от фризера" осъди прокуратурата за 40 000 лева

Началникът на родилното отделение в Горна Оряховица д-р Махаил Милатович осъди на втора инстанция прокуратурата да му плати 40 000 лева неимуществени вреди за накърненото му име от преди 8 години по случая "бебето във фризера“.

От решението на Софийския апелативен съд става ясно, че прокуратурата е осъдена заради непремерените изказвания на великотърновски прокурори, огласили информация по случая "бебето във фризера“, съобщи БНР.

През ноември 2010 година 17-годишна ученичка от Лясковец ражда преждевременно в горнооряховската болница недоносен плод, който лекарите обявяват за мъртъв и поставят във фризера с биологичните отпадъци.

На 3 декември 2010 г. бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов устрои четене на стенограми от приложено подслушване от парламентарната трибуна и дори обяви лекарите, които, според него не са реанимирали недоносено бебе, за "убийци", без да има влязла в сила присъда. По-късно лекарите бяха оневинени от медицинските експертизи, а случаят стана известен като "бебето във фризера".

След този случай родилното отделение е съсипано, коментира д-р Михаил Милатович.

"Отделението не може да се съвземе. Колегите още не могат да стъпят на краката си. Единият напусна, другият се пенсионира. Останахме от пострадалите - двама", заяви той.

Съдебното решение, с което на д-р Милатович се присъждат 40 000 лева обезщетение, може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

mediapool.bg