Кламер БГ - Новини: "Пирогов" защити лекарката си, обвинена за заразата в Кърджали

"Пирогов" защити лекарката си, обвинена за заразата в Кърджали

България

|
Съб, 13 Юни 2020г. 16:37ч.
"Пирогов" защити лекарката си, обвинена за заразата в Кърджали

Казусът с младата лекарка Сибел Муса става все по-заплетен, след като доц. Петър Атанасов, ръководител на Covid отделението в "Пирогов" излезе в нейна защита и обяви, че тя не може да е първоизточник на заразата в Кърджали.

Само преди ден 28-годишната докторка, която работи всеотдайно със заразени в "Пирогов", беше обвинена от директора на РЗИ в Кърджали д-р Виктор Кирчев, че е предизвикала огнище в региона, защото 12 души се заразили, след контакт с нея. По негов сигнал дори се задейства Окръжната прокуратура в града, която проверява д-р Муса дали е укрила информация за заразата.

Историята

Доктор Сибел Муса е родом от Черноочене и в края на май се прибира в отпуск в дома си в Кърджали.

Посещава близка възрастна роднина, която е в белодробното отделение на болницата в Кърджали с тежко онкологично заболяване. При приемането и по време на престоя на болната жена не е направен тест за коронавирус.

След влошаването на нейното състояние, болната е преместена в болница в Пловдив, където и е направен PCR тест и е откриват Covid-19. На 11 юни възрастната жена почива от основното си заболяване.

Веднага след като научава това, д-р Муса си прави доброволно тест, който е отрицателен.

Д-р Муса е тествана преди да отиде в отпуск в Кърджали и пробата й е била отрицателна, казва шефът на Covid отделението в "Пирогов" доц. Петър Атанасов.

Тя сама решава да си направи тест в града в края на отпуската си, преди да се върне на работа в "Пирогов". След отчитане на положителния резултат, тя заявила, че от отиването си в Кърджали на 23 май е нямала контакт с никого, защото не е излизала от дома си.

"Не може да се набеждава така човек"

"Нейният PCR тест показва, че тя има разпаднал се вирус, което не е биологично заразно. Това означава, че тя не може да разпространява заразата. Д-р Муса няма категоричен PCR тест за положителна проба. Останалите нейни тестове са отрицателни", обяснява доц. Атанасов цитиран от "Ефир 2".

"Не може като в средновековието да се набеждава един човек за виновен и да бъде гонен като вещица от инквизицията. Властите в Кърджали са виновниците и трябва те да бъдат разследвани, най-вече местното РЗИ", допълва той.

По думите му д-р Муса не е виновна по презумция, защото три месеца е била на първа линия в "Пирогов" и през нея са минали и спасени над 400 пациента.

През цялото време е изследвана за Covid-19 и всички нейни проби са отрицателни.

"Реакцията на прокуратурата, РЗИ и областния управител на Кърджали е смешна, защото тогава те трябва да разследват и всеки взрив на шарка и заушка в детските градини", допълни доц. Атанасов.

Директорът на РЗИ - Кърджали д-р Виктор Кирчев обвинява д-р Муса, че тя е предизвикала огнище в Кърджали. В момента тя е под карантина в дома си в Кърджали.

Ако твърдението на шефа на РЗИ е вярно, това означава, че целият "Пирогов" трябва да бъде поставен под карантина, защото д-р Муса е давала редовно дежурства от месец март насам, коментира доц.Атанасов.

mediapool.bg