Кламер БГ - Новини: Ласкателства и високопарни слова: как Ким Чен-ун очаровал Тръмп

Ласкателства и високопарни слова: как Ким Чен-ун очаровал Тръмп

Свят

|
Четв, 10 Септ 2020г. 15:50ч.
Ласкателства и високопарни слова: как Ким Чен-ун очаровал Тръмп

Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун се е опитвал с ласкателства и високопарни фрази да очарова президента на САЩ Доналд Тръмп. Това разкрива книга, описваща кореспонденцията между двамата, предаде Франс прес.

Отношенията на двамата държавници бяха в центъра на дипломацията между Вашингтон и Пхенян, преминавайки от обиди и заплахи с война дори до обяснение в любов от страна на американския лидер.

Известният разследващ журналист от САЩ Боб Удуърд е използвал в новия си труд 25 "непубликувани никога досега" писма между двамата държавни ръководители, заявява американското издателство "Саймън енд Шустър".

В тях "Ким описва връзката между двамата лидери като достойна за "фантастичен филм", докато лидерите се носят в изключителен дипломатически менует", уверява издателят на страницата за тази книга в Амазон.

Озаглавена "Rage" ("Гняв"), книгата, която ще излезе от печат на 15 септември, представлява продължение на "Страх: Тръмп в Белия дом", публикувана през 2018 г.

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун са се срещали три пъти досега. Ким използва в писмата си обръщението "Ваше превъзходителство", изпълва ги с ласкателства и лични коментари, сочат откъси, разпространени от Си Ен Ен.

"Все още не мога да забравя историческия момент, в който крепко стиснах ръката на Ваше превъзходителство на това прекрасно и свещено място", се казва например в посланието му до Тръмп от 25 декември 2018 г. по повод първата им среща в Сингапур.

Този разговор бе "един славен миг, от който пазя ценен спомен", добавя той.

Преговорите за денуклеаризация на КНДР не отбелязаха впрочем никакъв напредък и дори са в мъртва точка, откакто се провали втората среща на върха през февруари 2019 г. в Ханой.

Което не му пречи да пише през юни 2019 г.: "Вярвам също така, че дълбокото и изключително приятелство помежду ни ще има действието на магична сила".

Президентът на САЩ не остава длъжен и редовно възхвалява отношенията си с Ким Чен-ун. Дотам, че заявява през 2018 г. пред свои привърженици: "Той ми написа хубави писма, великолепни писма. Влюбихме се един в друг."

"Само вие и аз, работейки съвместно, можем да уредим разногласията между нашите страни и да сложим край на 70-годишната враждебност. Това ще е нещо историческо!", пише още Тръмп.

Авторът уверява в книгата си, че ЦРУ не е успяло да установи окончателно кой е редактирал посланията на Ким, но разузнавателната агенция все пак ги смята за "шедьоври".

Тръмп неведнъж се опита да хвърли сянка върху предишната книга на Удуърд, наричайки я "шега" и "шмекерия". През януари т. г. обаче президентът на САЩ заяви, че е разговарял с него по повод новата му творба и е бил "интервюиран от един много, много добър журналист".

mediapool.bg