Кламер БГ - Новини: "Ларгогейт" затъна в съмнения за какви пари иде реч и компрометиран ли е източникът на записа

"Ларгогейт" затъна в съмнения за какви пари иде реч и компрометиран ли е източникът на записа

България

|
Четв, 31 Ян 2019г. 16:09ч.
"Ларгогейт" затъна в съмнения за какви пари иде реч и компрометиран ли е източникът на записа

От БСП втори ден не отговарят на въпросите около разкритията на депутата от левицата Елена Йончева, че министърът на културата Боил Банов искал през 2016 г. да "опрости" неустойка от 700 000 лв. на частна фирма заради забавеното изграждане на комплекса "Ларгото" по времето, когато Банов е бил зам.-министър на Вежди Рашидов.

Междувременно и управляващи, и опозиция решиха да дават "съвети" на журналистите как да отразяват казуса. Бившият вицепремиер Валери Симеонов призова в четвъртък медиите да не отразяват случая. Социалистът Драгомир Стойнев защити патетично Йончева от журналистическите въпроси с думите: "Абе, колеги, успокойте се. Не мога да разбера каква е тази истерия около казус, който институциите трябва да проверят".

За какви пари иде реч и компрометиран ли е източникът на записа

В сряда, часове след като Йончева представи пред журналисти на "Позитано" 20 таен запис, който според нея уличава Банов в опит да спести 700 000 лв. на строителя, и министърът, и ГЕРБ обявиха разкритията за лъжа, защото министерството води дело за неустойка именно за тази сума.

Социалистите отговориха, че делото било за "други пари". Другата защитна теза на Банов е, че записът е манипулиран и социалистите са го получили от човек, който от 4 години го изнудва. Той назова името на Ангел Ангелов, който е отговарял за европроектите в Министерството на културата преди да бъде махнат през 2016 г. Сега Ангелов е в образователното министерство, където също има сигнали, че се опитва да заплашва шефа на оперативна програма.

БСП: Сумата, за която говори Йончева, е различна от тези по делото

Важно е какво се случва в кабинета, а не дали Ангел Ангелов е информатор, коментира по този повод депутатът от БСП Пенчо Милков пред бТВ.

Той повтори твърдението на социалистите, че тези 700 000 лв., за които те говорят, са различни от сумата по заведеното дело, за която говори Банов.

"Строителството е спирано 5 пъти с актове образец 10. Тъкмо спирането на строителството се явява успешна възможност да не се вземат пари от строителите – също 700 000. Тъй като сумите съвпадат, хората се объркват", поясни Милков.

Според него три от тези спирания най-вероятно са фиктивни.

"От нас записът не е манипулиран, следва да се установи автентичността му", подчерта той. Нищо не е скалъпвано, заяви още Милков по повод обвиненията на Банов, че записът е "скалъпен".

Нинова: Властта нарича "лъжец" всеки, който я уличава в кражби

Изясняването на казуса вече е в ръцете на прокуратурата, която се самосезира незабавно и няколко часа след пресконефренцията на Йончева лично шефът на спецпрокуратурата заведе свои подчинени да изземат документация от министерството на Банов.

И докато се чака какво ще предприеме държавното обвинение, управляващи и опозиция си разменяха взаимни обвинения в парламента. Преди ден социалистите обещаха в четвъртък да дадат по-подробни разяснения пред медиите. Такива обаче нямаше. Само декларация на лидера им Корнелия Нинова от парламентарната трибуна и изявление на Йончева в кулоарите.

"Имахме "Ало, Вальо", "Ало, Кокинов", сега имаме "Ало, Банов". Общото за трите кабинета на Борисов е "Ало, корупция", "Ало, кражби", каза тя и подчерта, че премиерът "оглушително мълчи" по казуса. "Няма сини и червени лампи и изведнъж светлините в Министерски съвет изгаснаха", каза Нинова и изтъкна: "Всеки, който критикува властта и изнася данни за кражби, независимо дали е разследващ журналист, опозиционна партия или президент, е наричан от управляващите "клеветник", "лъжец", "руши държавността" и "сее омраза и разделение".

Защо, госпожо Фандъкова, се объркахте?

По-нататък Нинова посочи, че и Столична община е съпричастна към проекта "Ларгото": "Вчера г-жа Фандъкова каза, че Столична община няма нищо общо със строежа на Ларгото. При откриването му тя обясни как общината е дала 6 млн. лв. Защо г-жо Фандъкова, се объркахте? Уж общината не участвала, но давала 6 млн. лв. Това са парите на софиянци".

Накрая Нинова изрази надежда, че прокуратурата ще влезе и в регионалното министерство, което е управляващ орган по оперативната програма, чрез която е финансиран проектът.

Самата Йончева не пожела да отговори дали е проверила източника си. В изявлението си тя декларира, че БСП са готови да подадат сигнал до прокуратурата, въпреки че тя се самосезира. Йончева очаква да я викнат там и да предостави цялата информация, която има. Тя обаче не пожела да каже нищо повече и избегна въпросите като влезе в стаята на БСП в парламента. Пред журналистите остана колегата ѝ Драгомир Стойнев. Той определи като "съмнения за впечатляваща корупция" разкритията, които първо Нинова анонсира за "разследване за корупция в правителството", а после Йончева нарече "афера".

Симеонов: Не злоупотребявайте с Йончева, ще я вкарате в затвора

Според бившия вицепремир и лидер на НФСБ Валери Симеонов БСП злоупотребява с Йончева, а тя самата не разбира какво прави. "Накрая ще я вкарате в затвора", предупреди той, а след това отново нападна Йончева за предишните ѝ разкрития - за оградата по границата и за "Кумгейт". Според него и тогава Йончева получавала информацията си от ненадеждни източници.

Вижда ми се оперетно това втурване на прокуратурата

В същото време Валери Симеонов смята, че прокуратурата е пресолила манджата: "Извинявайте, на мен ми се вижда прекалено прибързано и оперетно това втурване на прокуратурата още същия ден в Министерството на културата. Кой знае какво ще намери в Министерството на културата прокуратурата. Естествено, че и тя се грижи за своя собствен имидж. За съжаление вчера пресоли манджата прокуратурата. Това мога да ви кажа".

След изказването на Симеонов от "Атака" решиха да напомнят за напрежението в "Обединените патриоти" и се разграничиха от думите му, защото не били съгласувани с останалите партии в "патриотичната" коалиция.

Тома Биков: Плеснахте тоя компромат без да го проверите

"Дежурният" (бел.ред - по думите на премиера Бойко Борисов) депутат от ГЕРБ Тома Биков пък обяви, че БСП работи с компромати, които показват "тежка некадърност". Той обвини социалистите, че били готови да докарат държавата до разпад, "само и само Корнелия Нинова да си сбъдне детската мечта и да стане премиер".

"Под формата на "журналистическо разследване" беше представен компромат, подаден на БСП от хора, които са на границата на криминалния контингент. Преди три дни по неговите думи вие сто получили този компромат и след три дни сте го плеснали на пресконференция, без дори да проверите, че има заведено дело от страна на Министерството на културата по този казус", обърна се Биков към БСП.

Вежди Рашидов, който през 2016 г. е бил министър, обяви, че за забавянето на строежа на проекта "Ларго" било виновно правителството на Пламен Орешарски. Рашидов искал "тихо" да се спазят сроковете, за да не бъдат загубени европари, призна самият той.

mediapool.bg