Кламер БГ - Новини: Лавров пред Путин: Шансове за договаряне със Запада има

Лавров пред Путин: Шансове за договаряне със Запада има

Свят

|
Пон, 14 Фев 2022г. 17:36ч.
Лавров пред Путин: Шансове за договаряне със Запада има

Владимир Путин и Сергей Лавров

Русия заяви днес, че има шанс за уреждане на украинската криза по дипломатически път, предаде Франс прес.

"Трябва да кажа, че още има шанс" за "уреждане на проблемите, които трябва да бъдат уредени", заяви шефът на руската дипломация Сергей Лавров на излъчена по телевизията среща с президента Владимир Путин. Той добави, че възможностите за диалог "не са изчерпани".

Преди това по време на срещата Путин нарече разширяването на НАТО на изток "безкрайно и много опасно", предаде ТАСС.

"Сергей Викторович, с Вас днес се съгласихме руското министерство на външните работи да представи становището си по отговорите, които получихме на предложенията ни към нашите американски колеги във Вашингтон и колегите от Северноатлантическия алианс в Брюксел, за организацията на въпросите, свързани със сигурността в Европа, и отговора на нашите безпокойства, свързани с безкрайното по наше мнение и много опасно разширяване на НАТО на изток - вече и за сметка на бившите съветски републики, включително Украйна", каза Путин в началото на срещата, която се състоя лице в лице в Кремъл.

Руският президент добави, че знае, че е изготвен такъв анализ от страна външното министерство и други ведомства и министерства за реакцията на Вашингтон и Брюксел.

Лавров каза, че Русия внимателно е проучила отговорите на САЩ и на НАТО по предложенията на Москва за гаранциите за сигурност.

"Интересува ни най-вече отговора на САЩ, защото за всички е ясно кой играе главната роля в решаването на тези въпроси в западния лагер", заяви руският външен министър.

Той добави, че отговорът на Вашингтон на руските предложения не може да удовлетвори Русия.

"Американският отговор се състои от две части. В първата част се реагира на три ключови за нас проблема, които сме посочили: неразширяване на НАТО, неразполагане на ударно въоръжение, заплашващо нас, и като цяло връщане към военната и военнотехническата конфигурация в Европа на позициите от 1997 г., когато беше подписан Основополагащият акт Русия - НАТО, в който за пръв път в този формат прозвуча задачата за гарантиране на неделимостта на сигурността", каза той. "По тези въпроси отговорът е отрицателен, той, разбира се, не може да ни удовлетвори".

Руският президент Владимир Путин одобрява по принцип подготвяната от външното министерство реакция на отговорите на Запада относно поисканите от Москва гаранции за сигурността, съобщи по-късно агенция "РИА Новости", като се позова на Кремъл. Руското президентство уточни, че руските дипломати в момента финализират текста на реакцията на Русия.

Путин ще утвърди в необходимия момент реакцията на Русия на отговорите на САЩ и НАТО, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Своевременно", отговори Песков на въпрос на ТАСС в кой момент се очаква Путин окончателно да одобри подобен документ.

Част от руските военни учения са към края си, а други са приключили

Също в понеделник руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва пред президента Владимир Путин, че някои от военните учения в страната вече са приключили, а други са близо до приключване, предаде Ройтерс.

Войските на почти всички военни окръзи на Русия участват в ученията каза Шойгу в разговор с руския президент, цитиран от ТАСС.

"Ученията са мащабни, провеждат се и в Западния военен окръг, фактически във всички флотове: в Баренцово море, Черно море, Балтийско море, в Тихоокеанския флот. В тях вземат участие войските на практически всички военни окръзи, включително на Източния военен окръг, Централния военен окръг, на Северния флот", каза Шойгу.

По-рано беше съобщено, че в съответствие с плана за подготовката на въоръжените сили на Русия за 2022 г. през януари-февруари във всички зони на отговорност на флотовете се провеждат поредица от военноморски учения под общото ръководство на главнокомандващия на руския военноморски флот генерал Николай Евменов. Общо за участие в ученията са задействани над 140 бойни кораба и кораба за поддръжка, повече от 60 летателни апарата, 1000 единици бойна техника и около 10 000 военнослужещи.

От 10 до 20 февруари се провеждат съвместни руско-беларуски учения "Съюзна решимост-2022". Участниците в ученията отработват маневри за пресичане и отразяване на външна агресия, а също така противодействие на тероризма и защита на интересите на съюзната държава. Практическите действия на войските се провеждат на полигоните Домановски, Гожски, Обуз-Лесновски, Брестски и Осиповичски, и на летищата в Барановичи, Лунинец, Лида и Мачулишчи.

Руските съвместни военни учения с Беларус и други руски учения в близост до Украйна породиха опасения, че Русия може би се готви да нахлуе в съседната страна - нещо, което Москва нееднократно е отричала.

mediapool.bg