Кламер БГ - Новини: Лавров: Русия и Беларус ще развиват военно сътрудничество заради Запада

Лавров: Русия и Беларус ще развиват военно сътрудничество заради Запада

Свят

|
Пет, 31 Дек 2021г. 13:54ч.
Лавров: Русия и Беларус ще развиват военно сътрудничество заради Запада

Сергей Лавров, сн. ЕПА/БГНЕС

Русия и Беларус смятат да развиват военно сътрудничество с оглед на липсата на готовност у Запада за компромиси. Важен фактор, подпомагащ тази дейност, ще стане обновената военна доктрина на Съюзната държава между Русия и Беларус, одобрена на 4 ноември. Тя е съобразена изцяло със значителните промени във военнополитическата обстановка в Източна Европа през последните години, заяви в интервю за ТАСС руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Програмата за съгласувани външнополитически действия на Съюзната държава, подписана на 10 ноември, предвижда по-специално действия срещу заплахите, "свързани с приближаването на военната инфраструктура на НАТО до границите" на руско-беларуското държавно обединение, посочи Лавров.

Двете страни ще се борят с информационните кампании, насочени срещу тях, "с едностранните ограничителни мерки, политизацията на дейността на международни организации и натрапването на натоцентричния модел на сигурност в Европа", заяви руският първи дипломат.

Официалното признаване на талибанското правителство в Афганистан от Русия ще зависи от това как талибаните ще изпълняват обещанията си, включително за формиране на представително правителство и ефикасно противодействие срещу терористичната и наркотичната заплаха откъм афганистанската територия, посочи Лавров.

Русия поддържа работни контакти с талибанските власти. В контекста на сегашната социално-икономическа криза особено актуално е сътрудничеството в хуманитарната сфера, каза руският външен министър.

Той припомни, че през ноември и декември Москва е изпратила в Афганистан няколко пратки с хуманитарни помощи, а също така съдейства на афганистански студенти да заминат за Русия, за да продължат следването си.

mediapool.bg