Кламер БГ - Новини: Къщата в Барселона се продава за 2.95 млн. евро

Къщата в Барселона се продава за 2.95 млн. евро

България

|
Пет, 12 Юни 2020г. 18:02ч.
Къщата в Барселона се продава за 2.95 млн. евро

Къщата от скандала "Барселонагейт", в който бе замесено и името на премиера Бойко Борисов, се продава за 2 950 000 евро, пише испанският вестник "Ел Периодико".

Каталунското издание първо съобщи за разследването.

Цената на къщата е намалена с 450 000 евро, спрямо първоначално обявената в сайт на известна агенция за продажба на недвижими имоти.

В обявата се посочва, че къщата е на четири етажа, има седем бани, осем паркоместа, асансьор, градина, басейн и прекрасна панорамна гледка към Барселона. От сайта на агенцията за недвижими имоти става ясно, че застроената площ е 560 кв. метра, а цената за един квадратен метър е 5268 евро.

В средата на февруари испанският в. "Ел Периодико" написа, че през последната година каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на Бойко Борисов с "международно изпиране на пари" с крайна дестинация в Барселона.

Сигналът е подаден от българското гражданско сдружение "БОЕЦ" до испанското посолство в София.

Разследването се фокусира върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, детето ѝ и баща ѝ. Те живеят в луксозна къща в скъп квартал в Барселона, докато местните власти не могат да установят приходи, с които семейството може да си позволи подобен лукс. Йовчева е била снимана от разследващите да шофира "Порше Макан" за стойност най-малко 70 000 евро.

По това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с българския премиер Бойко Борисов, както и дали той има отношение към "международна схема за пране на пари".

През фирмата Emma BGS SL е бил управляван и бутик за облекло, който е бил франчайз на италианската марка Ermanno Scervino. Скъпият магазин на централната барселонска улица Paseo de Grácia е бил затворен след излизането на материла в "Ел Периодико".

Последната информация от испанската прокуратура е, че разследването продължава.

Премиерът Бойко Борисов казва, че няма никаква връзка със случая. Той се оплаква, че е бил омаскарен.

За собственик на имота се обявява бизнесменът Александър Чаушев, който твърди, че Борислава Йовчева живее там под наем, но той не я познавал.Бизнесменът казва, че е купил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му.

По скандала има и проверка на "Барселонагейт" има и една по-стара преписка, която виси във Върховната касационна прокуратура от 2019 г. Според регистъра на 22 август 2019 г. прокуратурата е прехвърлила топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ. Там следите на проверката се губят.

mediapool.bg