Кламер БГ - Новини: Къщата в Барселона била "притоплена манджа на испански котлон"

Къщата в Барселона била "притоплена манджа на испански котлон"

България

|
Ср, 26 Фев 2020г. 13:23ч.
Къщата в Барселона била "притоплена манджа на испански котлон"

Премиерът Бойко Борисов няма къща в Барселона, а целият скандал е "стара манджа, притоплена на испански котлон". Това обяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Той добави, че досега не е чул испанската полиция да разследва Борисов. Обратното, изяснявали се фактите около имота след подаден от България сигнал. В къщата живее манекенката Борислава Йовчева.

Не е случайно

Според Дончев скандалът с къщата не е случаен и много хора имали полза от него. Същата позиция зае миналата седмица и самият премиер. Tой обвини президента Румен Радев и "руснаците", намеквайки, че това е отмъщение за изгонването на няколко руски дипломати от България.

"Властите в Испания, по сигнал, подаден от България, разследват въпросния имот. Не чух да разследват премиера. Това е стара манджа, претопляне на испанския котлон. Такива неща не се случват случайно. Премиерът много ясно заяви, че къща в Испания няма. Още повече, че се появи и собственикът на имота", заяви Дончев.

Нямам къща в Барселона

За собственик на имота се обяви бизнесменът Александър Чаушев, който твърди, че Йовчева живее там под наем, но той не я познавал.

Твърди, че е закупил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му.

Борисов упорито отрича да има каквато и да е връзка със случая. Преди дни премиерът се оплака, че е бил омаскарен.

Междувременно прокуратурата обяви, че започва проверка по случая, а "Биволъ" съобщи, че след публикацията на "Ел Периодико" Йовчева е затворила луксозния си бутик за дрехи.

Скандалът

Миналата седмица испанският в. "Ел Периодико" написа, че през последната година каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на Бойко Борисов с "международно изпиране на пари" с крайна дестинация в Барселона. Сигналът е подаден от българското гражданско сдружение "БОЕЦ" до испанското посолство в София.

Разследването се фокусираха върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, детето ѝ и баща ѝ. Те живеят в луксозна къща в скъп квартал в Барселона, докато местните власти не могат да установят приходи, с които семейството може да си позволи подобен лукс. Йовчева е била снимана от разследващите да шофира "Порше Макан" за стойност най-малко 70 000 евро.

По това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с българския премиер Бойко Борисов, както и дали той има отношение към "международна схема за пране на пари".

През фирмата Emma BGS SL е бил управляван и бутик за облекло, който е бил франчайз на италианската марка Ermanno Scervino. Скъпият магазин на централната барселонска улица Paseo de Grácia е бил затворен между четвъртък и петък, когато е излязъл материла в "Ел Периодико".

mediapool.bg