Кламер БГ - Новини: Къци Вапцаров отпада от конкурса за генерален директор на БНТ

Къци Вапцаров отпада от конкурса за генерален директор на БНТ

България

|
Вт, 11 Юни 2019г. 16:38ч.
Къци Вапцаров отпада от конкурса за генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) реши, че един от осемте кандидати за генерален директор на БНТ - Кръстю Вапцаров, не може да участва в конкурса. Причината – кандидатурата му не отговаря на изискванията на закона.

Според Закона за радиото и телевизията кандидатите за генерални директори не могат да бъдат "еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации".

Вапцаров обаче има няколко фирми. Той е едноличен собственик и управител на три фирми - "Студио 32", "Супер арт" и "Частна детска градина "По-по-най". По данни от търговския регистър няма никакви настъпили промени около собствеността и управата на тези фирми и Вапцаров продължава да има участие в тях, което според закона не му позволява да се кандидатира за генерален директор. Това несъответствие е и причина за решението на СЕМ.

В кандидатурата на Вапцаров е имало и други пропуски. Той не е представил удостоверение за трудов стаж, което обаче не е сериозен пропуск и ако не са били фирмите му, са щели да го допуснат до конкурса.

След отстраняването на Вапцаров в конкурса остават седем кандидати - Емил Кошлуков, Сашо Диков, Стоил Рошкев, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов и Радостлав Главчев. СЕМ ще избере генерален директор на БНТ на 5 юли.

Конкурсът за директор на БНТ беше обявен предсрочно, след като избраният през 2017 г. директор Константин Каменаров подаде оставка, заради присъда за шофиране в нетрезво състояние. По закон шефът на обществената телевизия не може да е с влязла в сила присъда.

След оттеглянето на Каменаров телевизията се управлява от програмния директор Емил Кошлуков. Той беше кандидат за шеф на БНТ в конкурса, спечелен от Каменаров през 2017 г. Впоследствие Кошлуков бе назначен за програмен директор на телевизията и води публицистичното предаване "Още от деня".

mediapool.bg