Кламер БГ - Новини: Къде е Ким Чен-ун? Може би просто се крие от коронавируса

Къде е Ким Чен-ун? Може би просто се крие от коронавируса

Свят

|
Вт, 28 Апр 2020г. 11:42ч.
Къде е Ким Чен-ун? Може би просто се крие от коронавируса

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун може да е пропуснал важен празник на 15 април поради опасения от коронавируса, а не защото е болен, заяви южнокорейският министър по въпросите на Северна Корея, цитиран от Ройтерс.

Отсъствието на Ким от официалните церемонии по повод годишнината от рождението на неговия дядо, основателя на КНДР Ким Ир-сен, беше безпрецедентно, а оттогава Ким Чен-ун не е виждан на публични места, което доведе до дни на спекулации за здравословното му състояние.

Южнокорейски представители подчертават, че не са засекли необичайни движения в Северна Корея и предупреждават да се подхожда предпазливо към информациите, че Ким може да е болен.

Северна Корея твърди, че няма потвърдени случаи на коронавируса, но предвид факта, че страната взе строги мерки за предотвратяване на епидемия, отсъствието на Ким от церемониите не е особено необичайно, заяви пред депутати южнокорейският министър на националното обединение Ким Йон-чул.

"Вярно е, че той никога не е пропускал рождения ден на Ким Ир-сен, откакто пое властта, но много събития по повод годишнината, като публични празненства и официален банкет, бяха отменени поради опасения, свързани с коронавируса", подчерта министърът по време на парламентарно изслушване.

Той напомни, че от средата на януари е имало поне два случая, при които Ким Чен-ун не е бил виждан близо 20 дни. "Не мисля, че това е особено необичайно предвид текущата ситуация", подчерта той.

Но ако Ким Чен-ун се крие заради страховете около Covid-19, това би означавало огромна пробойна във версията на държавните медии как перфектно се управлява кризата, заяви Чад О'Конъл от "Кореа риск груп", която наблюдава Северна Корея. "Ако той просто се опитва да избегне инфекцията, теоретично би било много лесно да се разпространят снимки или видеозаписи с изглеждащ жив и здрав Ким".

mediapool.bg