Кламер БГ - Новини: Критик на далаверите с гражданството е бил уволнен незаконно

Критик на далаверите с гражданството е бил уволнен незаконно

България

|
Пет, 27 Ноем 2020г. 11:29ч.
Критик на далаверите с гражданството е бил уволнен незаконно

Шефката на дирекция "Българско гражданство" Катя Матева е била уволнена незаконно през 2017 година от тогавашния правосъден министър Цецка Цачева. Това става ясно от окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), показа проверка на Mediapool.

Матева бе отстранена преди три години, след като се превърна в единствения служител на министерството, който явно се опитваше да пресече нередностите при предоставяне на български паспорти. Тя подаде прословутия сигнал до прокуратурата през 2014 година, който доведе до първата проверка в Държавната агенция за българите в чужбина, разкрил нередностите с издаването на удостоверенията за български произход на чужденци, които нямат нищо общо с България.

През 2016 година тя подаде и сигнали до ДАНС за продажбата на паспортите. Това превърна Матева в неудобна за ВМРО и една от първите задачи при влизането на партията във властта бе нейното отстраняване.

През ноември 2020 година ВАС постанови окончателно, че уволнението на Матева е незаконно и тя трябва да бъде възстановена на работа. Съдът отчита, че нейното отстраняване от работа е било напълно немотивирано. Министерството на правосъдието не е посочило нейни действия или бездействия по служба, които да са възпрепятствали работата.

"Липсва неизпълнение на служебните задължения на служителката", се казва в решението на ВАС.

Един от аргументите за уволнението на Матева бе, че срещу нея е бил подаден сигнал в прокуратурата, който е довел до образувано досъдебно производство. Повече от две години делото е държано на трупчета, а накрая министерството обявява, че самото му съществуване уронва престижа на институцията. Така делото е използвано, за да се мотивира уволнението на неудобния за властите служители.

В крайна сметка Министерството на правосъдието е осъдено да плати и 1200 лв. разноски по деото.

Преди две години Матева обяви, че има доказателства как ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. Това не доведе до изявен интерес от прокуратурата.

Малко преди това нейно изказване прокуратурата нахлух в Държавната агенция за българите в чужбина, която издава необходимите документи за започване на процедурите по натурализация на основание български произход. Арестуван бе шефът на агенцията Петър Харалампиев, който бе назначение на ВМРО. Връзка на управляващата партия с корупционни схеми не бе открита.

Преди това Матева бе обвинена от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че е водила антибългарска политика като е давала предимство на турски граждани пред тези от Македония. В своя защита Матева цитира и данни за 15-годишен период. От 2011 г. до 2016 г. 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70 000 от Македония, и 31 хил. от Молдова. При това става дума за родени в Турция деца на български граждани.

Матева е казвала, че докато е била на служба в Минитерството на правосъдието е получавала множество сигнали, даже на опашката за взимане на документите бъдещите български граждани си говорели кой колко е дал на посредниците за покупка на необходимите документи.

Тя обясни преди време, че през 2016 година е изпратила сигнал до премиера, а година по-късно и до президента.

mediapool.bg