Кламер БГ - Новини: Кризите, но най-вече страхът от предсрочни избори заздравява коалицията, смята Светослав Малинов

Кризите, но най-вече страхът от предсрочни избори заздравява коалицията, смята Светослав Малинов

България

|
Нед, 27 Март 2022г. 14:05ч.
Кризите, но най-вече страхът от предсрочни избори заздравява коалицията, смята Светослав Малинов

Светослав Малинов, снимка БГНЕС

"Това правителство трябва да работи в изключително трудна ситуация. Това е правителството, което влезе във възможно най-трудната ситуация от кризата през 1997 г. Само правителството на Иван Костов е влизало в по-тежка ситуация", коментира политологът и бивш евродепутат Светослав Малинов в неделя пред БНР.

По думите му трябва да съдим правителството "по това как се справя с кризите, които се наслагват една върху друга, а не точно дали изпълнява обещанията си".

"В този смисъл правителството се справя частично с едни неща, доста добре с други и напълно отхвърля трети", според оценката на Малинов.

По думите му управляващите са се справили с управлението на Covid кризата, но относно Украйна се водят безсмислени дебати – например дали да има специална съюзническа бойна група на наша територия, както и дали можем да охраняваме сами небето си с руски самолети.

"И в момента ние сме в ситуация на държава, която е член на ЕС и НАТО и директно е заклеймена като вражеска от Русия, но същевременно се опитва да намери някаква по-мека позиция", каза Малинов.

По негово мнение Кирил Петков не успява да осъществи това политическо лидерство, което се очаква от премиер.

"В момента лидерът на правителството очевидно не изглежда да е премиерът. Очевидно Кирил Петков не се справя с тази задача. По един въпрос е един, по друг е друг. Съвсем определено се вижда как президентът Радев и БСП, директно Корнелия Нинова, успяват да зададат позицията на правителството относно Украйна. Те лидират по тази тема. Нинова успява да доминира и някои други теми", добави Малинов.

"Коалицията изкуствено ще се заздрави временно заради кризите и напрежението, но най-здравата спойка, не много достойна, е страхът от предсрочни избори и най-вече ударът, който ще понесе партията, формацията от коалицията, която ще ги предизвика", подчерта Светослав Малинов.

Според него това изкуствено заздравяване ще трае до местните избори.

Изостават съдебната реформа и всичко свързано с тази тема, подчерта политологът.

Ако не се демонстрира пред избирателите, че има компетентност и сила Иван Гешев да бъде сменен в рамките на закона и няма "убедително придвижване в тази посока, дискредитирането на управляващата коалиция по тази точка ще бъде тежко", прогнозира Светослав Малинов.

mediapool.bg