Кламер БГ - Новини: Кремъл обмисля да прекрои изборните правила, за да остане Путин на власт

Кремъл обмисля да прекрои изборните правила, за да остане Путин на власт

Свят

|
Пет, 12 Юли 2019г. 17:25ч.
Кремъл обмисля да прекрои изборните правила, за да остане Путин на власт

Докато обществената подкрепа за президента Владимир Путин вехне, Кремъл обмисля промени в изборните правила, така че да гарантира хватката му върху парламента преди приемането на потенциално важни решения, които да удължат неговия мандат, съобщава агенция Блумъбрг, като се позовава на двама запознати със ситуацията източници.

Разрешеният му от руската конституция президентски мандат изтича през 2024 г.

Досега Путин не е правил публични намеци за намеренията си, но негови съветници и сътрудници търсят начини как той да остане на власт, независимо че към момента Путин властващият в Русия политик след съветския диктатор Йосиф Сталин.

Затова от жизненоважно значение е управляващата партия "Единна Русия" да съхрани мнозинство от 2/3 в парламента, тъй като толкова е необходимо за промени в конституцията.

До парламентарните избори остават 18 месеца, а подкрепата за "Единна Русия" спада заедно с тази на Путин, отбелязва Блумбърг, припомняйки, че 2018-та е петата поредна година, в която доходите на населението намаляват. Рейтингите на партията са най-ниските от 13 години насам, а кандидатите й загубиха регионалните избори на няколко места, независимо от кремълския монопол върху системата.

"Към днешна дата всички действия и инициативи на "Единна Русия" имат само един резултат – засилване на протестното настроение в страната", писа "Московский комсомолец" миналата седмица. "Хората в регионите я избягват като чума", допълва изданието, което обикновено заема прокремълски позиции, но сега призовава "Единна Русия" да бъде разпусната.

Сега Кремъл обмисля парламентарна реформа, чрез която делът на депутатите, избирани от партийни листи, да бъде намален от 50% на 25%, а всички останали 75% да се избират от едномандатни райони, където много прокремълски кандидати се кандидатират официално като независими, за да избегнат стигмата на членството в "Единна Русия".

Промените би трябвало да влязат в сила за следващите парламентарни избори през 2021 г. Ако това стане, три години преди края на мандата си Путин ще получи пълен контрол над законодателния орган, твърди източник, запознат с обсъжданите варианти. Пропорциите са били променяни няколко пъти, преди да паснат на електоралните нужди на Путин. Тези промени не изискват изменения в конституцията.

Смесената избирателна система позволи през 2016 г. на "Единна Русия" са спечели ¾ мнозинство в парламента само с 54% от гласовете, тъй като много лоялни на Кремъл кандидати успешно се кандидатираха като независими в различни райони. Оттогава насам обаче обществената подкрепа за партията падна с една трета. Шестима подкрепени от Кремъл кандидат-губернатори се отказаха от партийната си обвързаност с "Единна Русия", за де се кандидатират като независими на изборите през септември, след като кандидати на управляващата партия загубиха миналата година.

Запазването на контрола върху долната камара на парламента ще разшири пространство за маневри на Путин, отбелязва Блумъбрг. Потенциално това може да позволи на президента да съхрани властта си, като оглави управляващата партия и стане министър-председател с разширени правомощия, които той ще получи за сметка на свити правомощия на президента, казват пред агенцията двама източници, близки до Кремъл и Държавната дума.

Не е ясно обаче дали Путин ще подкрепи подобен ход, доколкото засилването на правомощията на парламента противоречи на президентската система, за която се смята, че е най-подходяща за Русия, коментира Алексей Мукин, ръководител на базирания в Москва Център за политическа информация.

Усилията за убеждаване на съседен Беларус за потенциално сливане с Русия пропаднаха, а това щеше да позволи на Путин да остане начело като президент на обединена държава.

Предприетият по-рано т.г. ход на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев да се оттегли, запазвайки контрола си върху външната политика и сигурността, не се разглежда като реалистичен модел за Русия, тъй като един нов президент теоретично може да оспори правомощията на Путин.

Тъй като Путин на няколко пъти изключи възможността да отпаднат ограниченията за президентския му мандат, обсъждането на вероятните сценарии за 2024 г. са в задънена улица, коментира Сергей Марков, политически консултант на Кремъл. "При всички случи, каквото и да реши в крайна сметка, Путин ще се нуждае от силна подкрепа в парламента", допълва той.

mediapool.bg