Кламер БГ - Новини: Краят на "фабриката" за българи: Борисов ще закрива ДАБЧ

Краят на "фабриката" за българи: Борисов ще закрива ДАБЧ

България

|
Пон, 26 Ноем 2018г. 16:14ч.
Краят на "фабриката" за българи: Борисов ще закрива ДАБЧ

Премиерът Бойко Борисов е възложил на ресорните министри да измислят най-подходящия механизъм за закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), чието ръководство се забърка в тежък скандал с продажбата на удостоверения за българско гражданство. Борисов съобщава новината на последното заседание на Министерския съвет, става ясно от стенограмата на заседанието.

"Сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос. Така че, сега работим по тази тема. Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието (на българите в чужбина - б.р.) и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим", казва премиерът.

Любопитното е, че Борисов сам отваря темата без някой да му дава повод. Той започва да говори за скандалната агенция след изказване на здравния министър Кирил Ананиев, който обяснява, че националната педиатрична болница трябва да бъде към Министерството на здравеопазването.

Писмото до Борисов

Формален повод обаче има. Преди 20 дни българи, които живеят зад граница, призоваха с открито писмо Борисов да закрие агенцията след арестите в нея. Настояването дойде от гражданската инициатива "Временни обществени съвети на българите в чужбина".

Основният аргумент за закриване на агенцията е, че тя няма никакво отношение към живота на българите зад граница, защото услугите, които те ползват, се предоставят от МВнР, Министерството на културата, Министерството на образованието и правосъдното министерство.

Българите в чужбина напомнят на Борисов, че ДАБЧ е създадена с акт на Министерския съвет и Борисов носи пряка политическа отговорност за нейното функциониране.

"Скандалните разкрития от последните седмици за корупционни практики по издаване на удостоверения за български произход идват като пореден акт на дискредитиране на ДАБЧ, която още през 2013-2014 г. беше обект на разследване от страна на Върховната административна прокуратура. Днешните събития хвърлят светлина върху системния проблем, натрупван от години, на тази държавна структура, както и цялостното функциониране на агенцията", се казва в техния призив.

Те допълват, че повече от 20 години българското общество е заблуждавано за ролята и функциите на тази агенция като институция, поддържаща връзките на българските граждани и общности в чужбина с националния живот. В отвореното писмо се казва, че ДАБЧ няма никакво отношение към над милион български граждани, живеещи извън страната. Българите в чужбина допълват, че значителен брой от ръководствата на агенцията през годините са бивши агенти на Държавна сигурност.

Те искат създаване на изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, както и на изборен Национален съвет на българите в чужбина, които да се избират от българските граждани, живеещи извън страната.

Историята

ДАБЧ е наследник на създадения в България под диктовката на Кремъл през 1944 г. Славянски комитет, който се занимава с пропагандна дейност и е тясно свързан с Държавна сигурност. В началото на 80-те е преименуван на Комитет за българите в чужбина. След промените през 1989 година става държавна агенция.

Най-доходната роля на агенцията е възложена през 2010 г., когато кабинетът "Борисов" инициира промени и възлага на ДАБЧ да издава удостоверенията за български произход на хората, които кандидатстват за гражданство. ДАБЧ е "връчена" на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров.

Преди месец агенцията се забърка в най-големия скандал, откакто започна да раздава удостоверенията.

Шефът на агенцията Петър Харалампиев (назначен с протекцията на ВМРО) бе арестуван в края на октомври като лидер на организирана престъпна група, занимаваща се с вземане на подкупи и други престъпления. Той е обвинен за подкуп от 5000 евро и още пет случая, в които упражнил търговия с влияние срещу сумите от по 350 евро на човек. Според разследващите парите са взимани главно за издаване на удостоверения за български произход на чужденци, които искат да вземат български паспорт.

По-късно в банкова касета на името на отстранения главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов бе открита голяма сума пари в различни валути, чиято обща равностойност надхвърля 427 000 лева, Томов също е задържан за постоянно в ареста заедно с Петър Харалампиев и още двама души от предполагаемата организирана престъпна група.

mediapool.bg