Кламер БГ - Новини: Крайната десница в Италия продължава да печели популярност

Крайната десница в Италия продължава да печели популярност

Европа

|
Пет, 11 Юни 2021г. 15:26ч.
Крайната десница в Италия продължава да печели популярност

Джорджа Мелони

Почти всички италиански политически партии се обединиха около Марио Драги, когато той стана министър-председател, със забележителното изключение на крайнодясната формация, ръководена от Джорджа Мелони, която продължава да печели популярност според проучванията на общественото мнение, предава Франс прес.

Мелони, която е възприела използвания от фашистите лозунг "Бог, отечество и семейство", и нейната партия "Италиански братя" (FDI - кръстена на италианския национален химн) са на път да изпреварят в социологическите проучвания антиимиграционната партия "Лига" на Матео Салвини.

С подкрепата на около 20 на сто от имащите намерение да гласуват, "Италиански братя" е в изгодна позиция за следващите избори, които, според експертите, се очаква да доведат до най-десния парламент от края на Втората световна война.

Следващите парламентарни избори са насрочени за 2023 г. и Драги остава най-популярния политик в страната, но Джорджа Мелони не крие амбициите си: "Не се страхувам, готова съм да направя това, което италианците поискат от мен", заяви тя миналия месец в ефира на обществената телевизия РАИ.

"Казвам се Джорджа"

"Италиански братя" разбира се, се облагодетелства от това, че е единствената голяма партия, която е опозиция на правителството на националното единство на Марио Драги, което обединява широк спектър от левицата до партията "Лига" на Салвини.

"Като единствена опозиционна партия имате повече време за изказвания и най-вече, можете да кажете неща, които партиите членки на коалицията не могат", заяви пред АФП Волфганго Пиколи, съпредседател на консултантската компания "Тенео".

44-годишната Мелони силно критикува свързаните с коронавируса ограничения, които определя като прекомерни, и порицава пристигането на мигранти от Северна Африка в Италия.

Според Волфганго Пиколи тя печели подкрепа главно чрез привличане на избирателите на "Лигата", чийто лидер Матео Салвини не може повече да се носи на вълната на настроенията срещу елитите, защото партията му има министри в правителството.

"Италиански братя", която вече изпревари в социологическите анкети за намеренията за гласуване Движението "5 звезди" (антисистемна партия, понастоящем най-голямата в парламента) и Демократическата партия (левоцентристка), вече настига партията "Лига".

Мелони се представя като защитничка на патриотизма и традиционните християнски ценности, които смята за застрашени от "глобализирания" елит и движението за защита на правата на хомосексуалистите.

Силно присъстваща в медиите, тя публикува неотдавна предизвикала голям интерес автобиография, озаглавена "Казвам се Джорджа", в която разкрива лични подробности, като факта, че баща й изоставил майка й преди раждането й.

"Не се страхувам да потвърдя за енти път, че нямам нищо общо с култа към фашизма", заявява тя в книгата си, макар че изразява симпатия към всички неофашисти, убити при насилието, белязало Италия през 70-те години.

Книгата й не избегна полемиката: лява книжарница в Рим отказа да я пусне в продажба.

"Малко разчистване"

Мелони, която е израснала в Рим, в популярния квартал Гарбатела, първоначално се присъединява към младежкото крило на Италианското социално движение, изчезнала днес партия, основана от поддръжници на Мусолини след Втората световна война.

Тя си остава една много разделяща личност, но според Марко Тарки, професор по политически науки във Университета във Флоренция и крайнодесен активист в младежките си години, това не пречи на популярността й.

Хората харесват "радикалния характер на някои от нейните позиции, например относно имиграцията и традиционното семейство, и харесват начина, по който тя ги изразява", заявява той пред АФП.

"Тя знае, че не може да угоди на всички италианци", смята той, но "съвсем ясно се обръща" към десните избиратели, които според него са мнозинство в страната.

Освен това, "тя е жена, и то сравнително млада, а в една епоха, когато феминизмът и младостта доминират, това помага!"

Джорджа Мелони, министърка в правителството на Силвио Берлускони между 2008 и 2011 г., е съюзничка в Европа с антиевропейските десни екстремисти - испанската "Вокс", партията "Право и справедливост" в Полша - и е поддръжничка на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп.

Според Волфганго Пиколи "Италианските братя" все още трябва да "разчистят малко" неофашистките си корени и да подсилят управленския си екип. "В Италия сме виждали, че политическите звезди може да спрат да блестят за една нощ", предупреждава той.

По БТА

mediapool.bg