Кламер БГ - Новини: Край на виртуалните заседания: Европейският съвет ще заседава в Брюксел на 17 и 18 юли

Край на виртуалните заседания: Европейският съвет ще заседава в Брюксел на 17 и 18 юли

Европа

|
Вт, 23 Юни 2020г. 14:40ч.
Край на виртуалните заседания: Европейският съвет ще заседава в Брюксел на 17 и 18 юли

Европейският съвет ще заседава в Брюксел на 17 и 18 юли, съобщи представител на институцията. Това ще бъде първото подобно заседание от февруари насам, след като през март бяха наложени общи ограничения за пътуване по несъществени поводи заради пандемията.

Основната точка в дневния ред на предстоящото заседание ще бъдат преговорите по бюджета на ЕС до 2027 г., който ще включва фонд за възстановяване на европейската икономика, пострадала от мерките срещу разпространението на новото заболяване.

Европейската комисия предлага бюджетът да бъде 1,85 трилиона евро, от които 750 милиарда евро да бъдат в подкрепа на икономиката. От тази сума 500 милиарда евро се предвижда да бъдат отпускани като безвъзмездни средства, а останалите да бъдат заеми, изплащани в продължение на 30 години.

Европейският съвет започна преговорите по бюджета от началото на годината, като на последното виртуално заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС миналата седмица бе отчетено сближаване във вижданията. Преговорите обхващат общия размер на бюджета, отделните национални вноски и отстъпките за страните с най-развита икономика.

mediapool.bg