Кламер БГ - Новини: Костов: ГЕРБ е в изолация, защото политиката не е угаждане на интереси

Костов: ГЕРБ е в изолация, защото политиката не е угаждане на интереси

България

|
Вт, 20 Апр 2021г. 16:44ч.
Костов: ГЕРБ е в изолация, защото политиката не е угаждане на интереси

"ГЕРБ е с най-голяма подкрепа от избирателите и този мандатът заслужено ѝ се дава, но ГЕРБ е в политическа изолация. Вече 2-3 седмици те не си задават въпроса защо са стигнали до тази изолация. Но ако не намерят отговора, рискуват да останат изолирани и в бъдеще. Не се вижда възможност да спечелят самостоятелно мнозинство в парламента и да се върнат в управлението на бял кон или на бяла джипка", коментира бившият премиер (1997-2001) Иван Костов във вторник пред БНР.

По думите му партията на Бойко Борисов е изпаднала в това положение, защото "политиката не е даване, не е угаждане на групови и лични интереси, например милиони на Доган за студен резерв или обществени поръчки на приближени".

"Политиката не е в отстъпки при протести и удовлетворяване при лобистки натиск, не е задоволяване на емоциите и възбудите на една или друга общност. Политиката не е следване на течението. Това го прави мъртвата риба и боклукът. Политиката нещо съвсем друго. Тя е преследване на общото благо, дори когато обществото не го разпознава и не го разбира. Истинската политика е убеждаване и вдъхновяване на хората да дадат повече от себе си", добави той.

Костов посочи, че няма как да знае колко стабилно би било правителство на "Има такъв народ", защото задачата не е еднозначна: "Трябва да гадая на боб. Не знам в каква посока ще тръгнат. Вижте, от друга страната, ако няма няколко месеца – кой ще направи актуализация на бюджета, кой ще промени избирателния закон, кой ще свърши най-належащите неща за управлението на здравната криза?".

Според него политикът трябва да служи на обществото, а не да гледа на него колко му е трудно. "Той трябва да се опита да даде решение, а ние сме наистина в една тройна криза. Кой ще ни изведе от нея? Не може да ни изведе едно служебно правителство, особено без актуализиран бюджет", смята Костов.

По думите му здравната криза в страната не е овладяна и още не е затихнала.

"Искам да кажа нещо насърчително за този, който ще поеме съдбата на страната ни в свои ръце. Той ще има доверие да приложи противоепидемични мерки, които лишеното от доверие управление на ГЕРБ и "Патриотите" нямаше как да приложи. Той може да бъде по-силен в овладяването на кризата, защото разполага с много по-мощен ресурс от доверие. Същото се отнася и за икономиката. Това правителство ще има своите 100 дни, в които може да направи решителни неща, включително да овладее кризата и да убеди хората да се ваксинират", смята Иван Костов.

Той определи като проблем, че плановете на Слави Трифонов и "Има такъв народ" продължават да са тайна за обществото.

mediapool.bg