Кламер БГ - Новини: Костин получи 20 години затвор за убийството на 5-годишния Никита

Костин получи 20 години затвор за убийството на 5-годишния Никита

България

|
Пет, 25 Март 2022г. 17:05ч.
Костин получи 20 години затвор за убийството на 5-годишния Никита

Герман Костин, снимка БГНЕС

Софийският градски съд осъди на 20 години затвор руснака Герман Костин за убийството на 5-годишния Никита Плотников. Тялото на детето беше намерено през 2015 г. в куфар, захвърлен във водоем край софийското село Пасарел.

Прокуратурата твърди пред съда, че Костин е удушил Никита, а след това е вкарал тялото на момчето в куфар и го е изхвърлил в язовир "Искър" край Кокаляне. До произнасяне на присъдата на първа инстанция минаха седем години.

Според обвинението мотивът за убийството е финансов. През 2012 г. Костин публикувал в интернет сайт обява за продажба на имоти в Северен Кипър. От нея се заинтересувал бащата на Никита - Вадим Плотников, и се свързал с Костин. Заедно с майката Анна Леонтиева малко по-късно отишли в Кипър, а Костин и съпругата му, която се представила за агент по недвижими имоти, им предложили да разгледат няколко обекта.

После семейството се прибрало в Русия, но продължило да води електронна кореспонденция с Костин за евентуална покупка на жилище. В началото на 2013 г. родителите на Никита купили жилище на името на майката. През годините семейството дало много пари на Костин за редица инвестиции, все без документи.

Впоследствие отношенията в семейството се обтегнали и жената дошла да живее в България с Никита. Така през 2014 г. Костин пътувал често из България с Никита и майка му. Живеели в София, а през цялото време Костин контролирал движението, взаимоотношенията и личния живот на майката.

В началото на 2015 година тя писала писмо на майка си, която била в Русия, че детето ѝ се чувства много добре в България, че са се установили тук и че част от нейните обекти в Кипър били в стадии на продажба и парите, които ще получи оттам, ще ѝ бъдат преведени в софийска банка. Жената започнала да се интересува по-настоятелно за имотите си в Кипър.

Притиснат от всички обстоятелства, Костин взел решение да се облагодетелства. Единствената пречка за реализирането на този план било знанието на майката, която била в течение на всички сделки.

Така на 8 февруари 2015 г., под предлог, че ще ги закара до морето, Костин качил Никита и майка му в автомобил. Стигнали в Приморско, престояли там по-малко от час, но се върнали само Костин и малкият Никита, който е бил удушен край София. Трупът на майката беше намерен в резерват "Перла" близо месец по-късно.

Разследващите казват, че мотивът за убийството са над сто хиляди евро, които Костин е получил от семейството на жертвата. Разследващите предполагат, че Костин е убил и нея, но доказателства не бяха събрани и той не е обвинен за смъртта й.

Сега Софийският градски съд е определил първоначален строг режим на изтърпяване на присъдата. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред втора инстанция - Софийския апелативен съд.

mediapool.bg